Azi în ziare- Prima zi de şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima zi de şcoală, dulce aducere aminte pentru nostalgici, pilulă amară pentru pragmatici, emoţii pentru boboci, dureri de cap pentru părinţi, o rutină seacă pentru unele cadre didactice,

Prima zi de şcoală, dulce aducere aminte pentru nostalgici, pilulă amară pentru pragmatici, emoţii pentru boboci, dureri de cap pentru părinţi, o rutină seacă pentru unele cadre didactice, trepidaţii de nerăbdare pentru politicienii care se închipuie în plin plan la deschidere de an şcolar. Una peste alta, pentru cei aproximativ 3,3 milioane de elevi, problemele rămân cam aceleaşi ca şi la precedentul 15 septembrie, iar vorba multă se dovedeşte a fi, în continuare, sărăcia omului.

Anul şcolar începe cu o realitate ţinută sub tăcere de Ministerul Educaţiei: elevii români au performanţe sub nivelul mediocru la citire, matematică şi la ştiinţele exacte (chimie, fizică, biologie, geografie) scrie Cotidianul. Cauzele? Programa şi metodele de predare. Ca argument solid pentru titlul "Elevii români au ajuns sub pragul mondial al mediocrităţii" este invocat ultimul studiu de măsurare a randamentului şcolar.

"Râuri de lapte şi miere", la început de an şcolar, anunţă Evenimentul Zilei. Politicienii se înghesuie să fie alături de elevi şi de liceeni. Aleşii le promit şi de această dată clădiri curate, laptopuri şi examene mai uşoare. Un an în care şcolarilor şi părinţilor li s-a promis reducerea materiei, în care cornul şi laptele vor ajunge cu întârziere pe băncile micuţilor din mai multe judeţe, iar mierea deloc, şi în care elevii de clasa a IX-a şi a X-a vor primi laptopuri de la guvern.

Despre "bubele" din sistem vorbeşte şi Gândul, care anuntă din start: 9.000 de şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. În timp ce unele şcoli nu arată nici măcar normal, politicienii s-au hotărât, săptămâna trecută, să se bată în moţiuni. PSD-ul şi PDL-ul au depus două moţiuni simple pe Educaţie, cerând mărirea cu 50% a salariilor profesorilor şi demisia lui Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei. De cealaltă parte, Federaţia Educaţiei Naţionale a spus că profesorii ar putea face grevă la începerea anului şcolar, dacă nu se ia în discuţie cât mai repede mărirea salariilor cu 50%.

Jurnalul Naţional atrage atenţia şi asupra altui aspect care "uşurează" portofelul părintelui: Omerta florilor de zeci de milioane de euro. De la bursă florile ajung în ţară la preţuri de import aproape simbolice: firul de trandafir la 1,9 lei, cel de garoafă la 0,14 lei, orhideea la 1,63 lei, crizantema la 1,29 lei, iar gladiola la 1,28 de lei. Adaosul comercial şi costurile de transport, ambalaj, depozitare duc la majorarea cu peste 300% a preţului final. Astfel, un trandafir ajunge să coste 7 lei, o garoafă 1 leu, iar o orhidee să se vîndă cu 6 lei.

Pe aceeaşi temă citiţi în Adevărul
:

Astăzi începe şcoala!
Ghiozdanele, mai uşoare în Occident

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite