Inca o zi speranta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu circa trei ore inainte de expirarea ultimatumului pentru retragerea trupelor din Irak, autoritatile romane au solicitat gruparii care-i detine pe cei trei cetateni romani o prelungire a

Cu circa trei ore inainte de expirarea ultimatumului pentru retragerea trupelor din Irak, autoritatile romane au solicitat gruparii care-i detine pe cei trei cetateni romani o prelungire a termenului-limita. Deznodamantul se amana cu inca 24 de ore. Intr-un comunicat de presa purtand antetul Departamentului de Comunicare Publica al Presedintiei Romaniei se mai anunta ca autoritatile romane au solicitat Consiliului Inteleptilor Musulmani din Irak implicarea in eforturile de eliberare a ostaticilor, "inclusiv prin initierea de negocieri". In sfarsit, comunicatul laconic al Presedintiei se termina cu o cerere adresata tuturor cetatenilor romani de a nu se mai deplasa in Irak, avand in vedere riscurile la care se expun. La momentul difuzarii comunicatului, la Palatul Cotroceni a avut loc o foarte scurta sedinta a CSAT, convocata imediat dupa ce Parlamentul a solicitat o astfel de reuniune. Dupa sedinta CSAT - la care se pare ca a avut loc doar o informare a membrilor Consiliului in legatura cu situatia ostaticilor - s-a reunit si celula de criza. Presedintia nu a oferit - cel putin pana la ora 19 - nici o informatie oficiala in legatura cu cele doua reuniuni, iar demnitarii care au participat la sedintele CSAT si ale celulei de criza au fost scosi din cladire, astfel incat sa nu fie obligati sa se intalneasca cu ziaristii. Pe fondul tacerii oficialitatilor romane au aparut zvonuri insistente privind un posibil sfarsit tragic a doi dintre ostatici. Nimeni nu putea sa spuna insa de unde au aparut aceste zvonuri si ce temei au. Parintii ostaticilor au fost prezenti, ieri dimineata, la Parlament, unde au urmarit de la balcon primele dezbateri in legatura cu situatia ostaticilor din Irak. Ulterior, in jurul orei 12, inainte de adoptarea declaratiei finale privind situatia ostaticilor, ei au fost chemati la Palatul Cotroceni, unde au ramas pe parcursul intregii zile in biroul consilierului prezidential Claudiu Saftoiu.

Ambasada SUA la Bucuresti se declara preocupata de soarta ostaticilor
Ambasada americana la Bucuresti se alatura guvernului si poporului roman in adanca preocupare fata de cei trei jurnalisti romani rapiti de teroristi in Irak. Totodata, ne exprimam preocuparea fata de situatia ghidului lor de cetatenie americano-irakiana. Acesta este un moment dificil si cu atat mai dureros, cu cat are loc in saptamana dinaintea Pastilor. Gandurile si rugaciunile membrilor ambasadei se indreapta catre ostatici si pentru revenirea lor acasa in siguranta. Continuam sa lucram indeaproape cu Guvernul Romaniei pentru a intreprinde orice efort necesar, atat aici, cat si la Bagdad, pentru protejarea vietilor lor. Trupele romanesti sunt angajate umar la umar, curajos, impreuna cu trupele noastre, precum si ale multor alti aliati in Irak si Afganistan, in razboiul global impotriva terorismului. Ne exprimam gratitudinea profunda pentru sprijinul pe care Romania ni-l acorda, ca si pentru angajamentul Guvernului roman. Credem cu tarie ca interesele nationale ale Romaniei sunt identice cu ale noastre in aceasta chestiune. Impreuna vom ajuta sa transformam lumea intr-un loc mai liber si sigur.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite