Wikileaks, despre centrala de la Cernavodă: Există deficienţe în a răspunde rapid unui accident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa de intervenţie de la centrala nucleară de la Cernavodă, formată din numai şapte oameni, nu ar face faţă unui dezastru, se arată în telegramele Wikileaks.

În ciuda încrederii reprezentanţilor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) că membrii echipei vor acţiona rapid în cazul apariţiei unor probleme la centrală, oficialii americani au o cu totul altă părere. În 2008, centrala de la Cernavodă a fost vizitată de un diplomat american, ale cărui concluzii au fost că în cazul unui accident, "Guvernul ar fi greu pus la încercare".

Cu toate acestea, autorităţile române iau foarte în serios responsabilitatea legată de siguranţa materialelor nucleare, iar măsurile de siguranţă reduc şansele unui incident nuclear. O problemă, însă, o reprezintă vechimea echipamentelor şi lipsa oamenilor - fie pentru că unii angajaţi au ieşit la pensie, fie că alţii au emigrat în Canada, Marea Britanie sau Africa de Sud. De altfel, chiar Sorin Repanovici, şeful Serviciului Intervenţie Fizică la instalaţii nucleare, a admis că echipamentul de protecţie al echipei este expirat, iar antrenamentele se fac la aproximativ o lună.

"Antrenamentele pentru situaţii de urgenţă tind să fie, în general, inadecvate. Există în particular deficienţe în a răspunde rapid atât cu resurse suficiente, cât şi cu un plan efectiv de coordonare a unui reacţii interministeriale (interdepartamentale) şi interdisciplinare", se arată în documentul citat de Jurnalul Naţional.

Americanii au stabilit fără echivoc că responsabilitatea în cazul unui accident nuclear revine exclusiv CNCAN, care este direct subordonată prim-ministrului. O altă concluzie a oficialilor americani a fost că România va evita orice apropiere de Rusia în ceea ce priveşte energia nucleară. Aceasta pentru că Rusia este singurul distribuitor de gaze naturale şi unul dintre principalii furnizori de petrol pentru România, iar o dependenţă şi în domeniul nuclear ar face ca România să nu-şi atingă scopurile energetice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite