Pârâcioşii WikiLeaks: cine sunt personajele care au pârât la Ambasada SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentele WikiLeaks conţin ocazional şi adevărate mostre de etică „caragialescă“. Problema cu alcoolul a preşedintelui a scăpat de sub control, PSD-iştii sunt lacomi şi proşti, Crin Antonescu nu poate duce mai mult de două ore de muncă pe zi, iar Geoană se visează cu telecomanda Guvernului în mână.

Dincolo de planurile politice, strategiile diplomatice şi luptele pentru preluarea puterii interne, documentele WikiLeaks scot la iveală şi o altă faţă a personajelor care apar în telegramele Ambasadei SUA. Aceste  fragmente sunt îmbibate de bine cunoscutul spirit balcanic, în care bârfa, intrigile ieftine şi lauda de sine ocupă un loc fruntaş.

Citiţi şi:

WikiLeaks despre România / Balet politic pe Autostrada Bechtel
Wikileaks despre România: Băsescu le-a promis americanilor că soldatul responsabil de moartea lui Teo Peter nu va fi închis în România
Wikileaks despre România / Mark Gitenstein, ambasadorul SUA, despre împrumutul FMI: Guvernul penibil al României se va milogi din nou!

„Geoană este un laş"

VASILE BLAGA

Pe 27 mai 2009, Vasile Blaga se întâlnea cu fostul consilier politic al Ambasadei SUA la Bucureşti, într-o ultimă întrevedere, înaintea mutării acestuia din urmă. Primul subiect atacat de Blaga a fost cel privind viitoarele alegeri pentru Parlamentul European şi strategia electorală a PDL. Blaga îşi asumă rolul de reprezentant al unui partid afectat de criza economică şi promite „o campanie austeră", în comparaţie cu PSD-iştii, caracterizaţi ca fiind nişte „foşti comunişti, care vor face ce li se spune". Blaga îl dă exemplu în acest sens pe Marian Vanghelie, despre care afirmă că are informaţii potrivit cărora ar fi pregătit şapte containere de telefoane mobile pentru alegători.

Următorul pe lista atacurilor lui Vasile Blaga este Mircea Geoană, caracterizat, la grămadă, alături de restul PSD-iştilor, ca fiind „un laş", „dornic să fie, simultan, în Guvern şi în opoziţie". Tot membrii PSD, alături de cei ai PDL de data aceasta, sunt acuzaţi că pozează în „rolul de Moş Crăciun pentru propriii alegători", în timp ce doar PDL-iştii ar lua în serios condiţiile impuse de către Fondul Monetar Internaţional. Ajuns la acest punct, Blaga începe o critică comparată a principalelor partide de opoziţie şi a liderilor acestora.

Despre „socialişti", Blaga spune că rămân împărţiţi în trei facţiuni, iar Mircea Geoană este condus din umbră de grupul Vanghelie, la rândul său „o unealtă" aflată la îndemâna lui Toma Zaharia şi Cătălin Voicu. Ludovic Orban şi Crin Antonescu sunt caracterizaţi la comun, în primă fază, ca fiind „îngrozitori", după care Blaga le face câte un scurt portret individualizat: primul „ar trebui arestat pentru că a depăşit bugetul ministerului cu 600 de milioane de euro", în timp ce Antonescu este „un bun orator, dar leneş şi lucrează doar două ore pe zi, iar asta numai dacă are chef".

Bârfe de pahar şi de budoar

BOGDAN CHIRIEAC

Întreaga întâlnire dintre jurnalistul Bogdan Chirieac şi diplomaţii americani nu este decât un lung şir de bârfe şi „dezvăluiri senzaţionale" ale invitatului, din viitoarea grilă de programe a Realitatea TV, post unde ziaristul apărea în calitate de analist. Chirieac îşi începe discursul ironizând declaraţia lui Băsescu, potrivit căruia ar avea susţinerea românilor de rând, şi comparân­du-l pe acesta cu Nicolae Ceauşescu: „Poţi să-ţi imaginezi că Băsescu s-a lăudat europenilor că poza lui este în fiecare casă de la ţară? Aşa spunea şi Ceauşescu!".

Următorul salt abrupt s-a făcut în zona presupuselor probleme cu alcoolul ale preşedintelui, Chirieac susţinând că acestea s-au înrăutăţit, iar consilierii săi se atacă reciproc. Urmează „o dezvăluire" despre Elena Udrea, cea care „ar petrece ore în şir cu Traian Băsescu în spatele uşilor închise".

După o scurtă serie de laude la adresa lui Mircea Geoană, care „se comportă aşa cum ar trebui, ca liderul adevăratei opoziţii", Chirieac a prezentat câteva poveşti compromiţătoare ce urmau să fie difuzate de Realitatea TV în următoarele zile: o convorbire telefonică între apropiaţi ai lui Omar Hayssam (ce ar fi urmat să confirme că, la ordinele lui Băsescu, autorităţile române ar fi plătit o răscumpărare de mai multe milioane de dolari pentru eliberarea ostaticilor), acuzaţii serioase la adresa oficialilor de rang înalt din jurul lui Băsescu şi câteva afaceri din perioada în care Băsescu era primarul Capitalei. Toate menite să arate „un tipar de afaceri controversate şi plăţi nejustificate".

"Poţi să-ţi imaginezi că Băsescu s-a lăudat că poza lui este în fiecare casă de la ţară?"
Bogdan Chirieac
analist politic

„Lacomii şi proştii" din PSD

GEORGIAN POP

La momentul întâlnirii cu oficialii americani, deputatul PSD Georgian Pop era unul dintre cei mai bine văzuţi politiceni din PSD în cercurile din Ambasada SUA de la Bucureşti. Caracterizat ca „o stea în ascensiune în rândurile PSD" şi beneficiind şi de un stagiu de pregătire la Departamentul de Stat al SUA, Pop ar fi putut reprezenta cartea câştigătoare a PSD în faţa americanilor. În schimb, în fiecare dintre întâlnirile sale, deputatul PSD nu a făcut decât să-şi pună la zid colegii de partid, aruncând acuzaţii grave în toate direcţiile.

Imediat după începerea discuţiilor despre formarea noului guvern de coaliţie PDL-PSD, Pop descria atmosfera din partid: „O busculadă a început între membrii PSD pentru a face parte din următorul executiv. Multe persoane «proaste şi lacome» din partid  -  în special cele care nu au reuşit să câştige posturi în urma alegerilor - sperau să obţină acces la poziţii şi resurse guvernamentale (...) Alăturarea de PDL este ca şi cum ai intra într-o capcană pusă de preşedintele Traian Băsescu: multe persoane «proaste şi lacome» din partid s-ar putea să nu reziste tentaţiei şi să revină la obiceiurile corupte. Preşedintele Băsescu controlează serviciile de securitate şi poate să adune dovezi ale greşelilor PSD pentru a umili partidul înaintea alegerilor prezidenţiale (...)".

Pop nu s-a sfiit să-l atace indirect şi pe fostul său şef de partid. Într-o discuţie despre monitorizarea UE pe sectorul justiţie, în telegramă se precizează că „Pop a recunoscut «povara specială» a lui Adrian Năstase pe problema corupţiei, dar a insistat că «toate partidele» au ceva de ascuns".

"Multe persoane proaste şi lacome din PSD s-ar putea să revină la obiceiurile corupte."
Georgian Pop
deputat PSD

Sătul de imaginea de „bad boy"

MIRCEA GEOANĂ

Mircea Geoană s-a întâlnit cu ambasadorul SUA, însoţit de consilierul politic, pe data de 20 aprilie 2007, la cererea fostului preşedinte PSD. Geoană a început prin a le spune americanilor că s-a întâlnit în secret cu Băsescu de două ori, pe propriul risc, şi că oamenii din partid „m-ar omorî dacă ar afla de întâlniri".

În replică, ambasadorul SUA îi recomandă lui Geoană să se gândească de două ori asupra vizitei la Washing­ton pe care acesta o planifica, explicând că „nu doream să dăm impresia că optăm între două părţi şi că intervenim pentru victoria cuiva". Potrivit textului telegramei, Geoană „a încheiat - deşi în mod evident dezamăgit - «Renunţ la vizită. Pot să pun mâna pe telefon oricând şi să-l sun pe Dan Fried» (n. r. - Daniel Fried, fost secretar de stat la Washington)". A urmat o întreagă serie de epitete, comparaţii şi metafore, care mai de care mai cu tâlc, prin care Geoană încerca să-şi convingă interlocutorii de calităţile sale.

„Geoană a adăugat că este de departe mai bun decât oricare alt expert în probleme de politică externă din Cabinetul Tăriceanu şi că doreşte să-şi pună expertiza în slujba României", se arată în textul telegramei. A pozat în cel dispus să se sacrifice pe altarul relaţiilor diplomatice româno-americane („Dacă vă simţiţi mai confortabili cu altă echipă la Guvern, capabilă să demonstreze că proiectele transatlantice continuă, sunt gata să mă implic, chiar dacă nu e în interesul meu"), a declarat că i-ar fi mai uşor să se „relaxeze având telecomanda Guvernului în mână, aşa cum fac astăzi" şi a încheiat apoteotic: „Geoană a remarcat că n-ar mai trebui tratat ca «băiatul rău» al României, adăugând: «Sunt numărul unu în România astăzi, şi sunt îndreptăţit să-mi folosesc puterea»", arată aceeaşi telegramă.

image
image
image
image

Hrebenciuc: neîncrezător în propriul candidat

Principala temere a lui Viorel Hrebenciuc era, deloc surprinzătoare pentru renumele său de „Sforarul din PSD“, evitarea cu orice preţ a unei confruntări unu la unu între Mircea Geoană şi Traian Băsescu. Într-o telegramă a ambasadei din 2007, „Hrebenciuc a insistat că nu e dispus să-l vadă pe Geoană înfruntându-l pe Băsescu, deoarece un eşec al lui Geoană i-ar ameninţa poziţia la conducerea PSD“. În schimb, Hrebenciuc avea o soluţie-surpriză, pregătită pentru a fi aruncată în lupta împotriva lui Băsescu: secretarul general PSD Titus Corlăţean, pe care-l caracteriza ca fiind „o figură proaspată“ şi „fără trecut comunist“.

Americanii despre Guşă: un personaj alunecos

Un personaj aparte în telegramele diplomaţilor americani era Cosmin Guşă. Într-o telegramă din 17 decembrie 2004, Guşă era caracterizat ca fiind unul dintre cei mai importanţi oameni ai lui Băsescu. Americanii îi notau şi traseul politic sinuos: PUR-ul lui Dan Voiculescu, PDSR-ul lui Năstase, apoi PD-ul lui Băsescu. Despre relaţia cu ambasada, se nota că „Gușă vorbește fluent engleză și a petrecut patru luni în SUA în anii ’90, într-un program al ONG-ului american Freedom House“. În plus, ceea ce atrăsese atenţia oficialilor americani era faptul că Guşă „se întîlnește regulat cu ofiţeri ai ambasadei, dar și cu diplomaţi ai altor ţări“.

Citiţi telegramele ambasadei SUA despre România şi reacţiile persoanelor vizate

WIKILEAKS: Teorie ucraineană: România+Republica Moldova=Romanova

Gigi Becali despre WikiLeaks de România: "Mă simt onorat de a fi printre cei mai influenţi români. Înseamnă că sunt super-geniu"

Adrian Năstase: „Este trist că oamenii politici se spovedesc la ambasade"

WikiLeaks despre România: Sebastian Lăzăroiu "a apărat tacticile dure ale preşedintelui Băsescu împotriva Noricăi Nicolai"

WikiLeaks despre România: Băsescu l-a ameninţat pe Geoană că "dă drumul în public" dosarelor lui Adrian Năstase

"WikiLeaks de România" - Hrebenciuc spune că nu s-a întâlnit cu Udrea pentru a evita suspendarea lui Băsescu

WikiLeaks despre România: SUA nu dau drumu la vize până când adopţiile internaţionale din România nu vor progresa

Antonescu despre "WikiLeaks de România": Sunt compuneri irelevante şi nedocumentate. Eu nu am discutat cu ambasadorii ce face domnul Blaga

Ion Iliescu despre WikiLeaks: "Mie nu-mi place bârfa nici când e făcută de oameni simpli, darămite de nişte oameni cu pretenţii"

Ambasadorul Gitenstein despre "WikiLeaks de România": Telegramele vorbesc de la sine

WikiLeaks de România Georgian Pop (PSD), despre colegul de partid Iulian Iancu: ”Tipul ăsta e cumpărat de Gazprom”

WikiLeaks despre România - Valeriu Stoica le-a spus americanilor că referendumul lui Băsesvu a fost o greşeală

WikiLeaks despre România - Consilier UE: "Lăsaţi-ne să spălăm bani (în România) şi nu vom ataca", o înţelegere între «anumite grupuri arabe» şi guvernul României

Iulian Dascălu, clasat de Ambasada SUA ca al treilea cel mai influent baron local din România

EXCLUSIV WikiLeaks despre România: Băsescu a pariat numai pe avioanele F-16

Patriciu despre dezvăluirile WikiLeaks: Existenţa mea în politică nu numai că nu mi-a folosit, ci m-a împiedicat în afaceri

WikiLeaks despre România: "Uneori, şi cei puternici cad"

WikilLeaks despre România - Băsescu i-a spus şefului FBI că ar dori o prezenţă "la fel de robustă" ca şi CIA

WikiLeaks despre România: Mircea Geoană, o persoană indecisă, ranchiunoasă şi lipsită de loialitate

WikiLeaks despre România - Vosganian, una dintre vocile puternice în favoarea relaţiilor cu Rusia


WkiLeks despre România: Bogdan Chirieac a vorbit despre "problemele cu băutura" ale lui Băsescu şi despre suspendarea acestuia

WikiLeaks despre România: Cazul Rompetrol, o dramă naţională care combină intrigă şi acuzaţii de corupţie

EXCLUSIV Wikileaks despre România: Cum a încercat Geoană să-i manipuleze pe americani ca să ajungă premier

Reacţia Elenei Udrea la zvonurile lansate prin telegramele WikiLeaks: "Bârfe de cartier"

WIKILEAKS: "European Drinks & Food, companie de practici de business dubioase, care a apelat la manipulare politică și economică"

WikiLeaks despre România - Georgian Pop vorbeşte de Elena Udrea, "concubina preşedintelui", care ascundea cazuri de corupţie

WikiLeaks despre România - Geoană către americani: "PSD m-ar omorî dacă ar afla de întânirea cu Băsescu. Sunt numărul unu în România''

WikiLeaks despre România: Băsescu spune că PSD îl şantajează pe Voiculescu

Wikileaks, despre centrala de la Cernavodă: Există deficienţe de a răspunde rapid unui accident

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite