WikiLeaks despre România: Cum a renunţat Băsescu la 2 miliarde de dolari de dragul americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a renunţat, în 2005, la 80% din datoria istorică de 2,6 miliarde de dolari pe care România trebuia să o primească de la Irak, potrivit unor telegrame atribuite ambasadei, obţinute de Wikileaks şi publicate de Kamikaze, citate de Mediafax.

Potrivit telegramei obţinute de WikiLeaks, şeful statului a dat asigurări, pe 21 iulie 2005, unei echipe condusă de ambasadorul Richard Jones, că România îşi respectă necondiţionat angajamentul de a-şi mentine trupele în Irak şi a precizat că România acceptă să şteargă 80% din datoria istorică a Irakului.

"Băsescu a subliniat greutăţile financiare pe care România le întâmpină cu întreţinerea forţelor sale armate în contextul în care ţara s-a confruntat cu indundaţii majore, adăugând că un sprijin suplimentar din partea guvernului SUA pentru reforma în domeniul apărării ar putea permite României să-şi dezvolte contribuţia în Irak. Deşi România nu face parte din Clubul de la Paris, Băsescu a confirmat că ţara este dispusă să ştearga 80% din datoriile Irakului, de 2,6 miliarde de dolari", se arată în textul telegramei.

"Ministrul Apărării, Atanasiu, a reafirmat angajamentul Guvernului României în Irak, dar a cerut şi analizarea de către Ministerul Apărării a unor măsuri de reducere a costurilor, incluzând posibile reduceri de detaşări în 2006. Oficiali ai Ministerului de Externe au subliniat, de asemenea, sprijinul Guvernului pentru menţinerea prezentei în Irak, accentuând importanţa unui mandat reînoit din partea Consiliului de securitate al ONU şi cererea prezenţei Forţei Multinaţionale de către Guvernul irakian", se mai arată în document.



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite