Antonescu despre "WikiLeaks de România": Sunt compuneri irelevante şi nedocumentate. Eu nu am discutat cu ambasadorii ce face domnul Blaga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat luni că unele telegrame diplomatice WikiLeaks despre România sunt superficiale şi irelevante, adevărate "compuneri" nedocumentate.

"Ce am aflat? Că sunt oameni care au interese politice? Că sunt pesedişti care au o părere proastă despre alţi pesedişti? Că Băsescu controlează serviciile secrete, cum spun americanii clar într-un raport? Lucrurile astea le ştiam şi eu cred că se face, deocamdată, pe ceea ce a apărut, un tapaj exagerat. Oricum, nu schimbă cu nimic. Marile probleme ale României azi nu sunt să vedem ce părere au americanii sau cum erau intoxicaţi americanii în 2007", a spus Antonescu, înainte de şedinţa săptămânală a Uniunii Social Liberale (USL).

Anterior, la RFI, preşedintele PNL a apreciat că un ambasador "se poate înşela foarte tare într-un anumit moment şi poate chiar dezinforma centrala sa".

"În calitate de cetăţean român, trăitor în România şi om politic implicat în viaţa publică din România, nu mă surprind. Un element de surpriză este superficialitatea unora dintre aceste documente, unora dintre aceste compuneri, să spun aşa, care îngroaşă volumul birocratic la Departamentul de Stat. Să informezi Departamentul de Stat că, de pildă, Gigi Becali e vreun oligarh, adică un om care din umbră conduce politica românească, e puţin caraghios. Altfel, sigur, sunt lucruri despre care s-a vorbit în România aproape în fiecare zi. E semnificativ să vezi care-i percepţia americanilor, în plus câteva lucruri picante, dar n-aş spune că e ceva atât de spectaculos încât să ne schimbe percepţia asupra unor aşezări alcătuiri politice", afirmă liberalul, citat de Mediafax.

El spune că are un sentiment de deja-vu: "Sentimentul de deja-vu - nu doar pentru mine, ci şi pentru opinia publică, socotesc eu - nu mă îndeamnă să cred că se vor produce mutaţii de conştiinţă publică".

Într-o telegramă din 2009 a Ambasadei SUA clasificată “Confidenţial”, liderul PDL Vasile Blaga este citat de oficialii americani cu caracterizări la adresa adversarilor politici Marian Vanghelie, Crin Antonescu şi Ludovic Orban.

Telegrama il citeaza pe Blaga caracterizandu-i pe liderii PNL Ludovic Orban drept “bun de arestat”  si pe Antonescu drept “lenes”. Redam in continuare paragraful relevant din telegrama:

“El a incuviintat cand Polcouns (consilierul politic, n.red) a punctat ca observatiile evidente arata ca – spre deosebire de PSD si PNL, unde rivalii asteptau cu nerabdare sa vada daca Crin Antonescu sau Mircea Geoana ar da semne de nesiguranta - PDL ramane singurul partid care-si sustine ferm candidatul prezidential. Blaga a raspuns ca prin-vicepresedintele Ludovic Orban era «in mod evident» nerabdator sa-l inlocuiasca pe Antonescu. El a adaugat: «Amandoi sunt ingrozitori. Orban ar trebui sa fie arestat pentru ca a depasit bugetul ministerului cu 600 milioane de euro. Antonescu este un bun orator, dar este lenes si lucreaza doar doua ore pe zi, iar asta numai daca are chef»”. (sursa: telegrama ambasadei SUA)

Eu nu am discutat cu ambasadorii ce face domnul Blaga

"Cu oarecare suprindere constat că domnul Blaga susţine aceleaşi puncte de atac, cum fac probabil ei (cei din PDL n.r)", a declarat Crin Antonescu la finalul şedinţei USL despre faptul că a a fost făcut leneş. Preşedintele PNL a precizat că şi el a avut diverse întâlniri cu oficialii americani, în care nu au fost menţinonate nume de persoane.

Unele telegrame diplomatice se referă şi la Partidul Naţional Liberal. De exemplu, fostul ministru al Apărării Teodor Meleşcanu s-ar fi opus cumpărării de avioane americane, în timp ce Varujan Vosganian ar fi dorit o apropiere de Moscova. Crin Antonescu declară că respectivele telegrame sunt "afirmaţii care nu au în spate nicio documentare".

"Nu ştiu ca Teodor Meleşcanu să aibă ceva împotriva avioanelor americane. Ştiu că are în schimb o abordare care nu înseamnă că automat trebuie cumpărate avioane americane. Ştiu că pledează pentru înzestrare şi ştiu că pledează pentru o analiză atentă a tuturor ofertelor, din punct de vedere economic, politic şi strategic. Sunt pur şi simplu nişte afirmaţii care nu au în spatele lor nicio argumentare şi nicio documentare, nu mi se par relevante", precizează liderul PNL.

Antonescu este de părere că un ambasador, în cazul de faţă fostul ambasador american la Bucureşti, Nicholas Taubman "se poate înşela foarte tare şi poate chiar dezinforma": "La un moment dat, ambasadorul Taubman exprimă spaima că Tăriceanu pe când era prim-ministru ar dori să facă privatizarea la Craiova cu ruşii şi nu cu Ford. Or, se ştie că premierul Tăriceanu a fost şi un susţinător al Ford în această privinţă şi de altfel a şi făcut-o, deci ce relevanţă ar mai putea avea acum, decât că iată, un ambasador se poate înşela foarte tare într-un anumit moment şi poate chiar dezinforma centrala sa, Departamentul Statelor Unite, în cazul nostru".

Presa din România, inclusiv "Adevărul", a publicat duminică seară o serie de telegrame atribuite ambasadei SUA şi care ar fi fost obţinute de Wikileaks, organizaţia condusă de Julian Assange.

WikiLeaks de România" conţine 1.027 de cablograme, însumând peste 2.700 de pagini, în marea lor majoritate corespondenţa dintre Ambasada SUA la Bucureşti şi Departamentul de Stat. Telegramele, datând din perioada 2004-2010, fac referire în special la situaţia politică din România. Astfel, printre altele, în telegrame este realizat un top al oligarhilor şi al baronilor locali, se vorbeşte despre întâlnirea preşedintelui Băsescu cu directorul FBI, despre suspendarea şefului statului, despre relaţiile lui Mircea Geoană cu Moscova şi cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite