Băsescu: Îi invit să bea apă de la Roşia Montană pentru a vedea că e bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu "La Masa Adevărului" / Foto: Eduard Enea
Preşedintele Traian Băsescu "La Masa Adevărului" / Foto: Eduard Enea

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, unde a vobit despre rezultatele întâlnirii cu Barack Obama, despre scutul de la Deveselu, contractul cu Roşia Montană, despre criza economică şi despre eliminarea vizelor pentru SUA.Şeful statului a vorbit şi despre relaţia cu preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, dar şi despre propunerea lui în ceea ce priveşte achiziţionarea de avioane amer

Citiţi mai jos principalele declaraţii ale preşedintelui.

Despre vizita la Washington

Traian Băsescu s-a întâlnit cu Barack Obama

- Acest moment în relaţia româno-americană este dedicat viitorului, unei Românii intangibile din punct de vedere militar. A fost o vizită foarte bine pregătită pentru că şi documentele pe care ni le asumăm în urma acestei vizite sunt extrem de importante: instalarea sistemului împotriva rachetelor antibalsitice şi parteneriatului strategic pentru secolul XXI în relaţiile României cu SUA.

- În dicuţiile avute cu vicepreşedintele Biden, Statele Unite ale Americii ne-au spus că vor ca la frontinera NATO să fie o ţară puternică din punct de vedere al securităţii. Acest Parteneriat Strategic implică Executivul foarte mult.

- Esenţial este că românii trebuie să înţeleagă faptul că americanii nu discută de trei ori pe acelaşi lucru. Când s-a terminat discuţia, lucrurile trebuie să meargă bine. Stilul balcanic de a face afaceri trebuie dat la o parte în relaţia cu americanii

Despre Bechtel

image

- A fost un proiect nefericit. Este posibil ca afirmaţia pe care am făcut-o la ambasada României de la Washington să fi fost "prea dură". Este clar şi că partea română a încercat să fure voturi. Pe de altă parte, Bechtel, la amploarea pe care o are, nu putea să nu ştie că România nu are resursele financiare necesare pentru efectuarea proiectului. Ambele părţi au ştiut că, din modul în care este făcut contractul acesta, nu este bancabil.

- Slavă Domnului, Bechtel a înţeles să îşi limiteze cererile pentru derularea contractului.

Despre Roşia Montană

image

- Din 1997 nimeni nu a luat nicio decizie. În spatele contractului sunt trei firme acţionare.

- Înainte de a provoca dezbaterea publică pe Roşia Montană, am cerut un raport de la Agenţia Naţională a Minereurilor şi de la Ministerul Economiei.

- Din punct de vedere legal, al mediului, avem o directivă europeană care stabileşte că, din 2018, în exploatările de aur, în iazurile de decantare, nu pot fi densităţi de cianuri mai mari de 10 părţi pe milion.

- Proiectul Roşia Montană este proiectat la o poluare de 5 părţi pe milion de cianuri, la fel cum este cel mai modern proiect minier  în Suedia. Am văzut specialişti care spuneau că în cafea sunt şase părţi pe milion cianuri. Eu o să-i invit când începe exploatarea, dacă va începe, să fie primii care beau apă din iazul de la Roşia Montană, să ne demonstreze că apa nu are cianuri la nivel toxic.

- Guvernul trebuie să se concentreze pe crearea de locuri de muncă, mai ales după ce dezechilibrele macroeconomice au fost rezolvate. În mod categoric, aşa cum lucrurile au fost puse la punct acum, sunt convins că România va avea o creştere puternică a utilizării banilor europeni, care nu sunt însă suficienţi pentru a rezolva problema echilibrului între angajaţi şi pensionari.

Despre achiziţionarea de avioane F 16

România ar putea cumpăra avioane F16 noi. SUA doresc o coordonare între România, Bulgaria şi Croaţia.

- Discuţia despre F16 s-a întrerupt la un moment dat pentru că era vorba de avioane uzate, iar opţiunea ministerului Apărării era pe unele noi.

- Discuţia nu s-a definitivat pentru că România a anunţat că nu are bani să le cumpere. La Pentagon, am spus că noi nu avem bani şi România nu se poate angaja într-un contract de achiziţie pe termen lung. Nu putem da bani mai devreme de 6 ani.

- SUA nu au făcut presiuni să cumpărărm F16. În schimb, au propus un proiect regional în care mai multe state NATO - Bulgaria, Croaţia, poate şi Ungaria - ar putea să faca un pull de state care să susţină dotarea statelor NATO cu avioane F16.

Despre criză şi sfaturi practice pentru români

image

- În momentul de faţă nu sunt în măsură să dau sfaturi practice pentru antreprenori.

- Sunt convins că pensionarii astăzi au înţeles că era mai bine o taxare suplimentară a veniturilor lor decât creşeterea TVA-ului.

- Noi nu avem 400 de miliarde, cum au spus Statele Unite că au, pentru a crea locuri de muncă, noi nu putem decât să dăm drumul la proiecte.

-  În discuţiile cu preşedintele Obama şi cu vicepreşedintele Biden, una dintre temele abordate a fost Grecia. Statele Unite sunt extrem de îngrijorate despre situaţia din Europa şi în special din Grecia.

- Clasa politică este incorectă în toată Europa de la căderea comunismului, de 20 de ani. Până atunci a fost nevoie să inventeze statul social, statul asistenţial aş putea spune, pentru că trebuia contrabalansată ideologia comunistă în care statul dădea fiecăruia ce îi trebuie.

- Oamenii politici europeni nu au ştiut unde să se oprească. Au îndatorat statele pentru a creşte continuu salariile, pensiile, programele sociale.

- Eu cred că soluţia în UE nu este alta decât o integrare puternic[, chiar accelerată, un fel de Statele Unite ale Europei. Dacă nu se realizează acest lucru, niciuna din ţările UE nu poate face faţă globalizării.Nu mai poţi crede că poţi face politica monetară când politicile fiscale ale statelor sunt diferite.

- România va face faţă mai dureros decât Germania, Grecia mai dureros decât România.

Despre încrederea în clasa politică şi în Guvern

image

- Şi dacă nu ar avea încredere, ce soluţii au? Dumnevoastră de ce nu duceţi o campanie ca electoratul să îi aleagă pe cei buni, nu pe cei care aparţin unei culori politice?

- Electoratul este chemat să îi selecteze pe cei buni, că doar nu sunt toţi proşti.

- O soluţie foarte bună este votul uninominal într-un singur tur şi eu sper să se realizeze acest lucru.

Despre pensii:

image

- Eu am spus întotdeauna că acest Guvern s-a credibilizat prin măsurile din 2010, dar se poate decredibiliza prin renunţarea la măsurile convenite cu FMI şi UE.

- Renunţarea la aceste angajamente va fi mai rea decât recesiunea.

- Toată lumea trebuie să fie conştientă că nu poţi merge cu indexări la pensii când ai deficit de 3,6 miliarde de euro.

- N-ai cum să mergi cu revenirea integrală la salariile din 2010 când încă ai un excedent de 200.000 de salariaţi.

- Este necesară o diminuare radicală a ajutoarelor sociale, pentru că inclusiv banii care se utilizează în acest domeniu sunt împrumutaţi.

Despre comasarea alegerilor

image

- Comasarea alegerilor locale cu cele generale ar fi justificată doar de reorganizarea administrativă, altfel nu.

- Este clar că în momentul de faţă în lipsa unei acţiuni de subţiere a statului în teritoriu, care este absolut necesară, ar exista o justificare perfectă dacă partidele din coaliţie ar spune «Da, amânăm alegerile locale pentru că trebuie să facem reorganizarea administrativă şi să reducem cheltuielile de funcţionare a statului în teritoriu». Altfel, o tratez ca pe o problemă a lor, pe care nu mi-o asum.

- Şi eu sunt politician, dar asta nu înseamnă că trebuie să gândim toţi la fel. Pe mine mă deranjează atunci când interesul de partid este mai mare decât al statului.

-  Nu numai UDMR-ul se opune reorganizării administrative, ci şi PDL-ul, dar nu o spune public.

Despre privatizarea companiilor de stat

- A fost un concept până acum, prin care directorii au fost menţinuţi politic, dar care nu va mai merge. Actualii directori pot concura pentru un post de manger, iar în procesul de selecţie vor fi implicate companii străine de resurse umane.

Despre vizele pentru SUA

Cetăţenii multor state obţin foarte greu vize pentru SUA

- Evaluarea preşedintelui Obama este să fie ridicat nivelul de respingere de la 3% la 10%.

- Noi ne implicăm atât cât putem, însă nu putem pune restricţii de circulaţie cetăţenilor noştri. Am trimis poliţişti şi procurori în Italia.

- Nu ne putem asuma integral responsabilitatea a ceea ce fac cetăţenii noştri în alte ţări. Fiecare stat trebuie să îşi facă ordine în propria curte.

- Guvernul României ajută, dar nu îşi poate asuma responsabilitatea a ceea ce se întâmplă pe teritoriul altui stat.

Despre relaţia cu Sarkozy:

image

- Este normală numai că avem abordări diferite în ceea ce priveşte Schengen.

Despre relaţia cu Federaţia Rusă:

image

- Aproape toată producţia de oţel şi de aluminiu este din Federaţia Rusă.

Despre femeile din PDL:

image

- La şcoala de vară a tineretului PDL, eu nu am vrut să nominalizez pe cineva, dar a fost o întrebare: «Care sunt oamenii politici pe care ni-i recomandaţi ca model?». Şi eu îl apreciez foarte mult pe fostul preşedinte Ronald Reagan şi pe Margaret Thatcher. De aici s-a pornit o întreagă campanie «Cine este Margaret Thatcher?». De ce nu ia interesat cine este Ronald Reagan?.Din păcate eu nu am identificat nici pe Margaret Thatcher, nici pe Ronald Reagan.

- Dar părerea mea este că cel puţin în PDL femeile au mai multă voinţă de evoluţie decât bărbaţii. Se vede că ele muncesc mult mai mult.

- Întrebat dacă nu crede că se va supăra preşedintele PDL, Emil Boc, după această afirmaţie, Băsescu a răspuns, râzând: "Vorbesc de cei care cresc. Emil Boc a muncit foarte mult, a ajuns preşedinte".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite