Oficialii români au exercitat presiuni timp de zece ani pentru ca vlahii din Serbia să se declare români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe din Parlamentul Serbiei, Dragoljub Micunovic, susţine că „un grup de oficiali români” exercită presiuni de zece ani pentru ca vlahii din Serbia să se declare români.

"Avem relații de prietenie cu România, dar în multe legături internaționale resimțim presiunea unui grup de deputați români în ceea ce îi privește pe vlahi”, a declarat Micunovic la şedinţa Comitetului, precizând că amenintările care au fost folosite pentru presiuni au fost legate de revizuirea sprijinului privind recunoașterea independenţei provinciei Kosovo.

Când în ședința Comitetului a venit rândul să discute despre invitația Grupului de Prietenie a Parlamentului român în Serbia, pentru perioada 21 - 23 februarie, Micunovic a spus: ”Avem o mică problemă”, scrie emg.rs.

Potrivit președintelui Comitetului, presiunile deputaților români au constat și în ”agresiuni verbale” și aceștia susțin că problema vlahilor din Serbia este ”foarte importantă”, argumentând: ”Dacă vreți să recunoaștem Kosovo, atunci lăsați vlahii să fie români”.

La sfârșitul anului trecut, Traian Băsescu, aflat într-o vizită în Serbia, a repetat că România nu recunoaşte independenţa Kosovo.

“Un lucru extrem de important pentru noi, în relaţia bilaterală şi nu numai, este legat de evoluţia situaţiei din provincia sârbă Kosovo. România nu a recunoscut şi nu recunoaşte independenţa Kosovo şi credem că o soluţie negociată în care sârbii din Kosovo în orice caz trebuie să aibă sentimentul că instituţiile sârbe îi servesc şi îi protejează trebuie să existe”, a declarat, la Belgrad, preşedintele Băsescu, într-o declaraţie comună cu omologul sârb Boris Tadic.

Preşedintele PDRS Predrag Balasevic a declarat că autorităţile din Valea Timocului sunt cele care îi discriminează pe etnicii români.

"Clopotniţa de la Sipicova a fost demolată din ordin al Primăriei din Zajecar. Tot atunci au început şi ameninţările membrilor PDRS. La recensământ, au fost făcute presiuni ca localnicii să nu se declare români. Aşa s-a ajuns la aceste incidente", a declarat pentru "Vecernje Novosti" Predrag Balasevic.

În luna decembrie a anului trecut au avut loc incidente antiromâneşti extrem de grave în Serbia. Doi dintre liderii comunităţilor româneşti din Valea Timocului şi Voivodina au fost vizaţi de atacuri armate, la interval de doar câteva ore. Persoane necunoscute au tras mai multe focuri de armă asupra locuinţelor celor doi, dând un mesaj foarte clar: "Dacă nu vă potoliţi, data viitoare vom trage în plin!".

Belgradul îi consideră "vlahi" (vlasi, în sârbeşte) pe românii din estul ţării şi susţine că vlahii şi românii din Serbia sunt două etnii diferite.

Valahi este numele dat de către alte popoare românilor din stânga şi din dreapta Dunării în Evul Mediu. Astfel că în Valea Timocului figurau în 2011, în actele oficiale sârbeşti, doar 4.157 de români dar 39.953 de vlahi. Unii spun că ar fi de fapt 300.000 de români în Valea Timocului, alţii - 250.000.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite