"Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentagonul răspunde generalilor care cer demisia lui Rumsfeld

Într-un memorandum trimis unor foşti comandanţi ai armatei SUA, precum şi unor analişti specializaţi în probleme militare, Pentagonul respinge criticile mai multor generali în retragere la adresa ministrului american al apărării, Donald Rumsfeld, a cărui demisie o cer, făcându-l răspunzător pentru impasul din Irak.
Documentul afirmă că, departe de a fi ignoraţi în procesul decizional, comandanţii militari sunt implicaţi într-un grad fără precedent în procesul decizional, susţinând că, din 2005 şi până în prezent, Rumsfeld a avut 139 de întâlniri cu membrii Statului Major Întrunit şi s-a întâlnit de 208 ori cu militarii cu funcţii de răspundere pe teatrul de luptă. Pe de altă parte, pentru a demonstra că grupul contestatarilor este nesemnificativ ca pondere numerică, memorandumul relevă că numărul generalilor americani activi şi în retragere depăşeşte în prezent 8.000.
Publicând conţinutul memorandumului, difuzat la scurt timp după ce preşedintele Bush şi-a reafirmat sprijinul pentru Rumsfeld, cotidianul "New York Times" consideră ca neobişnuit un asemenea demers, menit să sugereze inconsistenţa poziţiei contestatarilor. Acestora li s-a alăturat însă acum o altă personalitate extrem de influentă, fostul comandant suprem al forţelor NATO în Europa, generalul Wesley Clark, care, cu doi ani în urmă, a candidat pentru a primi învestitura Partidului Democrat în cursa prezidenţială din 2004. Într-un interviu televizat, Clark a declarat că Rumsfeld "nu şi-a îndeplinit funcţia cum trebuie şi că trebuie să plece". Potrivit lui, Rumsfeld, împreună cu vicepreşedintele Cheney sunt principalii promotori ai invaziei Irakului, în condiţiile când era limpede că acest lucru nu avea nimic de-a face cu războiul împotriva terorismului.
Polemica nu pare însă a se atenua, la ea alăturându-se şi personalităţi civile ale Partidului Republican, care se tem că, dacă Rumsfeld nu va pleca, şansele partidului la alegerile parlamentare din toamnă ar putea fi serios afectate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite