Nu vrem turism de masă în Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Ecologizarea" arhitecturală a Deltei Dunării începe în decembrie 2006, atunci când va fi gata regulamentul de urbanism al rezervaţiei. Construcţiile ilegale vor fi demolate, iar cele legale

"Ecologizarea" arhitecturală a Deltei Dunării începe în decembrie 2006, atunci când va fi gata regulamentul de urbanism al rezervaţiei. Construcţiile ilegale vor fi demolate, iar cele legale vor trebui reamenajate în conformitate cu specificul zonei. Autorităţile pregătesc schimbări şi pentru turism. Se va încerca renunţarea la turismul de masă, iar numărul celor care vor dori să viziteze Delta va fi corelat cu locurile de cazare. Mai multe detalii despre aceste lucruri ne-a oferit ministrul mediului, Sulfina Barbu.
- Când va fi finalizat regulamentul de urbanism pentru Delta Dunării?
- Până la 14 decembrie 2006 va fi finalizat acest regulament, astfel încât se va şti clar ce tipuri de construcţii pot fi ridicate în rezervaţie. În regulament se vor specifica materialele ce pot fi folosite, dar se va şti clar şi ce aspect trebuie să aibă noile construcţii. Acele lucrări care sunt construite ilegal vor fi demolate, iar cele legale vor trebui să-şi adapteze construcţia în raport cu specificul zonei. Toate aceste lucruri se vor face pentru ca Delta să se dezvolte unitar.
- Ce se va întâmpla cu turismul?
- Soluţiile pentru rezervaţie sunt turism echilibrat şi controlat, nu turism de masă în Delta Dunării. Acolo trebuie să meargă specialiştii, cei care într-adevăr au hobby-uri şi ştim că un hobby se plăteşte scump oriunde în lume. Turistul trebuie să găsească acolo condiţii decente de cazare, de transport. Se va elabora şi un regulament de circulaţie în rezervaţie, pentru că există perioade în care nu poţi să intri. De asemenea, se va stabili o corelaţie între numărul de turişti în Deltă şi capacitatea de cazare, de transport, în funcţie de anotimp.
- S-au alocat mai multe fonduri pentru Deltă?
- În ultimii doi ani am alocat sume importante care depăşesc sumele alocate în ultimii zece ani cumulat pentru rezervaţie. În 2005, vorbeam de fondurile alocate pentru master-plan care este finalizat pentru lucrări de construcţie ecologică, iar în 2006 discutăm deja despre o sumă de 62 de miliarde pentru execuţie de lucrări. Din septembrie vom semna cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei acordul de împrumut pentru 29 milioane de euro destinate renaturărilor.
- Care este situaţia renaturărilor?
- Anul trecut a început reconstrucţia ecologică a incintei ecologie Fortuna, a amenajărilor piscicole abandonate din zona Holbina-Dunavăţ, a zonei Magearu Cardon şi consolidarea malului platformei centrului de monitorizare ornitologică Grindul Lupilor.
- Cum au primit autorităţile locale renaturările, fiind ştiut că ele obţin bani din exploatarea actualelor zone şi nu vor să renunţe la ele?
- Consiliul Judeţean Tulcea vrea compensări pentru acele fonduri pe care le obţin din concesionarea zonelor agricole sau piscicole pe care le au în patrimoniu. Nu se împotrivesc renaturării, dar şi-au pus problema, şi cred că este corect să primească de la guvern compensări pentru o perioadă de un an sau doi, până când zonele respective devin productive.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite