"Nu vrem renegocierea protocolului şi nici anticipate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interviu cu preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, susţine că respectarea strictă a protocolului Alianţei ar îndepărta discuţia despre războiul dintre cele două formaţiuni.
- Pace sau război între PNL şi PD?
- Nu noi am vorbit în mod special despre pace şi război, însă aceasta este impresia generală şi încercăm s-o îndreptăm. E nevoie doar de aplicarea protocolului. Am căzut împreună de acord că nu e nevoie de un nou protocol, nu avem nevoie de noi negocieri, ci trebuie doar să ne respectăm între noi şi să respectăm protocolul. Dacă privim înapoi, putem vedea că, în ultimele două-trei luni, dincolo de câteva ieşiri stridente, nivelul conflictelor dintre cele două partide şi cel al neînţelegerilor dintre PNL şi preşedintele Traian Băsescu au scăzut mult.
- Cui i-a aparţinut iniţiativa aşa-zisei împăcări şi care au fost termenii înţelegerii?
- Nu avem termeni. Am constatat împreună că nu e vorba despre o negociere. Iniţiativa ne-a revenit, pe rând, şi unora, şi altora. Cred că cea mai bună formulă este să nu vii cu propuneri, cu termeni de înţelegeri, ci să-ţi asumi pur şi simplu că trebuie să mergi înainte cu protocolul şi cu programul de guvernare. Orice nou subiect de înţelegere nu-şi are rostul atâta vreme cât nu reuşim să ne înţelegem pe subiectele pe care le avem deja stabilite.
- Totuşi s-a vorbit din nou despre renegocierea protocolului şi despre anticipate.
- Nu vrem renegocierea protocolului şi nu vrem anticipate. Asta a fost concluzia discuţiilor, inclusiv de la ultima şedinţă a Alianţei. Protocolul rămâne aşa cum este şi raportul de forţe va fi stabilit de preferinţele electoratului, iar alegerile anticipate, deocamdată, nu sunt văzute ca o prioritate de niciunul din partide.
Campania antibirocraţie, mai importantă decât atacurile reciproce
- Care este, în prezent, situaţia în Alianţă?
- Cred că înţelegem, şi unii, şi alţii, că relaţia PNL-PD trebuie să fie bazată pe acţiunea guvernamentală, pe ceea ce are fiecare dintre noi de făcut. Cred că avem mai puţin de comentat unii despre alţii şi trebuie să ne facem treaba. În sensul ăsta şi eu am încercat, în ultima perioadă, să vorbesc mai puţin despre alţii şi să mă axez pe teme constructive. Ultima dintre acestea este campania pentru eliminarea birocraţiei, pe care am propus-o tinerilor liberali, prin care încercăm să identificăm aberaţiile din administraţia românească şi să venim cu soluţii.
- Priorităţile PNL sunt altele decât cele ale PD?
- Eu sunt convins că aceasta este o prioritate comună, şi sunt convins că identificarea împreună a unor aberaţii din administraţia românească (de exemplu, sunt oraşe unde se cer 17 autorizaţii ca să-ţi închizi un balcon, într-un alt oraş, unei persoane i s-a cerut certificatul de deces al unei rude născute acum 147 de ani) ne-ar permite să găsim soluţiile. Numai împreună putem face acest lucru, pentru că împreună acoperim întreaga arie a guvernării.
- Îşi permit cele două partide să ignore opţiunea alegătorilor, care optează în continuare pentru Alianţa PNL-PD, şi să se comporte ca doi inamici?
- Cred că e un semnal pe care îl simţim cu toţii - şi cele două partide, şi Traian Băsescu - şi cred că acest tip de semnal a făcut ca, în ultimele luni, relaţiile din Alianţă şi cele dintre PNL şi preşedinte să fie mult mai calme. Vrem să terminăm acest mandat la guvernare şi vrem să mai câştigăm un alt mandat, mai ales că PSD nu dă semne că ar fi pe drumul cel bun spre curăţare şi spre lansarea unui program convingător pentru electorat.
- Aveţi nevoie de garanţii de la PD pentru continuarea relaţiei?
- N-avem nevoie decât de a lucra bine împreună. Garanţiile nu sunt decât cele pe care fiecare parte a Alianţei şi a Coaliţiei le poate da, şi anume susţinerea acţiunilor guvernului, asumarea responsabilităţilor guvernului, reformelor dificile şi nu numai a succeselor sau a alocărilor de bani. Dincolo de asta, dacă ar exista schimbări ale protocolului, sigur că ele ar trebui discutate, dar eu cred că sunt inoportune.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite