Cine să mai voteze cu Iisus?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Iisus Hristos ar fi, prin absurd, unul dintre membrii Sf. Sinod ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR) şi ar participa la alegerile pentru Patriarh, ar mai avea nevoie, indubitabil, şi de o

Dacă Iisus Hristos ar fi, prin absurd, unul dintre membrii Sf. Sinod ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR) şi ar participa la alegerile pentru Patriarh, ar mai avea nevoie, indubitabil, şi de o gaşcă care să-l susţină cu surle şi trâmbiţe! Altfel şansele sale ar fi minime…

Asta ne arată inedita campanie electorală care se desfăşoară, mai mult sau mai puţin declarat, în BOR de câteva zile. Sunt cel puţin două-trei grupări care se scuipă între ele mai abitir decât galeriile echipelor Rapid, Dinamo şi Steaua. Dosare de la Secu, dezvăluiri pseudo-senzaţionale, lovituri pe sub centura primită încă de la jurământul de intrare în călugărie sau preoţie - iată doar câteva modalităţi de luptă dusă de creştinii noştri.

Aparent, această luptă fratricidă este dusă preponderent între chibiţi. Dar aceştia nu sunt descurajaţi public de ierarhi, aşa cum ar trebui, ci, dimpotrivă, întărâtaţi, pare-se. Se practică diabolizarea celuilalt, ura, minciuna - precum este scris în "scriptura" elaborată de apostolii oricăror campanii electorale murdare. Şi suntem abia la început… Nici ziariştii nu se eschivează.

Ies în relief jurnaliştii obedienţi, micii mâncători de seminţe primite din pomana cutărui ierarh cu alură de baron local. Or, cutare colăcar, "scriitor creştin", ce se mândreşte că trăieşte de-o viaţă precum un negru: elaborează adică teze de licenţă, ba chiar lucrări de doctorat pentru ierarhii şi stareţii cu pretenţii de mărire. Şi, uite-aşa, apar infecţii de presă cu mască pioasă, găinării cu binecuvântare, liturghisirea eligibilului "nostru" versus afurisirea eligibilului "ălora".

Atitudinea ierarhilor? Nimeni nu a verticalizat, nimeni nu a bătut în obrazul ziariştilor pentru a-i ruga să se abţină de la afirmaţiile care denaturează orice act de comunicare autentic creştin. Corupţia din BOR face exhibiţionism în aceste zile la adevăratul său potenţial. Iar miza este mare: partidele, serviciile, baronii, toată lumea se bate pe "alesul favorit" pentru funcţia de patriarh. Ştiu ei bine de ce, nu contează conducerea decretat colectivă între membrii Sf. Sinod.

Aşa este la noi, în Balcani, una sunt legile scrise, alta cele nescrise. Visele tuturora sunt pe măsura ambiţiilor - de la sfânta şpagă (de multe mii de euro) plasată pentru a ajunge într-o amărâtă de parohie de ţară până la racolarea ierarhilor şi clericilor în vederea viitoarelor campanii electorale. Cam asta este în mintea şi pe buzele preacucernicilor braţ la braţ cu dreptcredincioşii politicieni.

Necesităţile reale de înnoire ale BOR intră deocamdată în planul secund cu numele de cod: "veşnica lor pomenire". Cine să mai voteze cu Iisus Hristos, Cel aflat în inima fiecăruia?!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite