Mai are voie Silvio Berlusconi pe teritoriul american?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de coruptie impotriva premierului italian se va redeschide la Milano

Decretul semnat de presedintele SUA, George W. Bush, la inceputul acestei saptamani, prin care interzice accesul pe teritoriul american al cetatenilor straini "care au comis, participat sau care sunt beneficiarii unor acte de coruptie, in functii publice" are ecou si dincoace de Ocean, in Europa, unde asemenea delicte sunt mai des intalnite decat in America de Nord. Nu o data, inalti oficiali, fosti sau actuali demnitari au trebuit sa apara in fata justitiei, sub acuzatii de abuz de functie, deturnare de fonduri, luare sau dare de mita. Unii lideri sau demnitari europeni beneficiaza de imunitate in fata legii in timpul in care se afla in functie, cum este cazul presedintelui francez Jacques Chirac, pe care judecatorii parizieni il asteapta sa-si termine mandatul pentru a-l putea chestiona in legatura cu neregulile financiare de la Primaria Parisului pe vremea cand era primar al capitalei. Altii au reusit sa evite o inculpare, din lipsa de probe, insa nu au scapat definitiv de griji. Poate cea mai sugestiva ilustrare a abuzului in functie intr-o tara europeana, simbolul demnitarului care se foloseste de puterea pe care o detine pentru a-si spori averea, este premierul italian Silvio Berlusconi, cel mai bogat si mai puternic om din Italia. Posesor al unei averi estimate la 10 miliarde de euro, cu interese de afaceri in domenii vaste, de la constructii, la mass media, alimente, fotbal, asigurari, publicitate sau fotbal, magnatul italian a avut mai multe "neplaceri juridice". In 1997, a fost condamnat pentru contabilitate dubla, insa procedurile juridice au taraganat pana ce a expirat termenul executarii pedepsei. In 1998, a fost gasit vinovat de finantare ilegala a partidului sau, Forza Italia, sentinta fiind anulata in urma apelului. In 2003, a fost chemat din nou in fata justitiei, fiind acuzat de dare de mita si abuz de putere, pentru a impiedica preluarea unei companii alimentare de stat de catre o firma rivala concernului pe care il conduce. Unul dintre avocatii sai, Cesare Previti, a fost deja condamnat in acest caz la trei ani inchisoare pentru dare de mita. Situatia ar fi devenit jenanta pentru seful cabinetului de la Roma tocmai in timpul cand Italia exercita presedintia semestriala a Uniunii Europene, daca acesta, profitand de majoritatea confortabila pe care coalitia sa o are in legislativ, n-ar fi determinat adoptarea unei legi care sa acorde imunitate celor mai inalti demnitari in stat, printre acestia numarandu-se si el, desigur. Saptamana aceasta insa, Curtea Constitutionala a invalidat legea, considerand ca ea contravine Constitutiei italiene, care garanteaza egalitatea in fata legii a tuturor cetatenilor, indiferent de functie. De acum, premierul italian poate fi oricand chemat in fata tribunalului de la Milano, pentru a fi cercetat in legatura cu abuzul de functie.
O alta lege adoptata in timpul mandatului lui Silvio Berlusconi, care a starnit vii critici in Italia, este asa-numita lege a presei, "intamplator" favorabila imperiului media pe care tot el il detine. Printre alte prevederi, noua lege renunta la limitele impuse pentru spatiile publicitare la televiziune si anuleaza restrictia anterioara care interzicea unei companii private sa detina mai mult de doua posturi TV de audienta nationala. (Mediaset, compania lui Berlusconi, numara trei astfel de canale, Rete 4, Italia 1 si Canale 5, si este implicata si in consiliul de administratie al televiziunii de stat, Rai).
In asemenea conditii, magnatul italian pare sa se inscrie foarte bine in randul persoanelor vizate de decretul semnat de presedintele american. Silvio Berlusconi este, insa, un prieten fidel al Americii si un sustinator infocat al intereselor americane in Europa. Prieten drag al presedintelui George W. Bush (pe care l-a vizitat la ranchul sau din Texas), Berlusconi este si va fi intotdeauna bine venit in Statele Unite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite