În vizită de lucru la fiii Vrâncioaiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul le-a promis ţăranilor din patru comune vrâncene că le repară drumul neasfaltat de la Revoluţie şi distrus de inundaţiile din 2005 Premierul s-a dus ieri, după inaugurarea

Premierul le-a promis ţăranilor din patru comune vrâncene că le repară drumul neasfaltat de la Revoluţie şi distrus de inundaţiile din 2005

Premierul s-a dus ieri, după inaugurarea unui segment de autostradă pe Bucureşti - Constanţa, să dea ochii cu ţăranii conduşi de patru primari liberali în judeţul Vrancea. Cele patru comune - Bordeşti, Chiojdeni, Jitia şi Vintileasca -, care numără 15.000 de suflete, sunt ţinute departe de civilizaţie de un drum naţional de 60 de km care nu a mai văzut asfaltul de dinainte de Revoluţie. În plus, după inundaţiile din iunie 2005, drumul a fost rupt şi este în stare precară şi astăzi.

La Chiojdeni, peste 300 de oameni l-au aşteptat pe premier pe terenul de sport. Primarii liberali s-au mobilizat şi i-au adus cu autobuzele de la 17 km distanţă. "Aproape că numai bătrânetul a rămas acasă", ne spune Daniela Dumitru din Bordeşti. Cum s-au strâns oamenii? "N-au venit de bunăvoie. Primarii i-au ameninţat că nu le mai dă ajutorul social", ne spune un cetăţean din Jitia, care refuză să ne spună cum se numeşte. "Ne pare rău de instabilitatea politică. Una am votat, alta a ieşit. E dezastru ce este. Demite preşedintele. Amendamente toată ziua să-l împiedice să revină", continuă cetăţeanul anonim. Sătenii stau grupaţi şi aşteaptă venirea elicopterului. Ioana Panaghiu, unul dintre cei câţiva bătrâni care s-au încumetat să ajungă până la Chiojdeni, a venit pe jos de peste deal, de la Cătăuţi. A făcut aproape două ore pe drum ca să-l vadă pe premier. A luat cu ea şi nepoţii de care are grijă cât e mama lor plecată la muncă, în Grecia. Femeia are o pensie de 103 lei şi datorii la bancă de 1.200 lei, bani pe care trebuie să-i dea înapoi în doi ani. Ar vrea să i se întoarcă fata? Nu, că de-abia a plecat. Să mai stea. Cerere pentru primul-ministru? Să crească alocaţia pentru copii.

Primit cu pâine şi sare

Aşteptarea ia sfârşit: elicopterul care îl aduce pe premier aterizează într-un nor de praf. Pălăriile ţăranilor zboară în aer ca la comandă. Din cauza curentului, evident. Lumea se înghesuie să-l vadă pe Tăriceanu, care este primit de oficialităţi cu respect şi de frumoasele satului cu pâine şi sare. În spate nu se aude deloc ce spune primul-ministru. "Nici nu auzim, nici nu vedem. De ce am venit atâta cale de peste deal?", zice Ioana Jugănaru. Premierul merge întâi să vadă copiii de la grădiniţa comunală, vreo 20 la număr, după care se duce să vadă cum stă treaba cu drumul surpat. Într-o porţiune în care se poate produce oricând o alunecare de teren locuiesc 170 de familii de ţigani rudari, oameni sărmani, care trăiesc din ajutorul social. Prefectul cere premierului sprijin şi 10 hectare de teren de la Agenţia Domeniilor Statului ca să-i strămute. Primul-ministru este de acord şi îl asigură că va face tot ce ţine de el pentru a-l ajuta. Dar - surpriză: rudarii nu au de gând să se lase strămutaţi, ci preferă, indiferenţi la pericol, să locuiască în continuare în casele lor amărâte. Premierul se întoarce în sat, vorbeşte oamenilor de creşterea pensiilor şi promite că vor începe lucrările la drum. Vorbeşte de prosperitate şi de cei 8 ani de creştere economică neîntreruptă. Apoi vizita de lucru se încheie.

Un drum de milioane

Şoseaua care leagă cele patru comune vrâncene a fost transformat în drum naţional, în 2004. Pentru modernizarea lui a fost contractat un credit de 13,5 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii, însă de la bugetul de stat mai sunt necesare alte cinci milioane de lei, bani care ar trebui să fie alocaţi executării de reparaţii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite