Cu viteza căruţei prin centrul Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În medie, maşinile care circulă prin oraş ating 7,3 kilometri pe oră, adică puţin mai repede decât mersul normal al pietonilor Edilii Clujului îi asigură pe şoferii care îşi petrec

În medie, maşinile care circulă prin oraş ating 7,3 kilometri pe oră, adică puţin mai repede decât mersul normal al pietonilor

Edilii Clujului îi asigură pe şoferii care îşi petrec zeci de minute la semafor că situaţia traficului din oraş putea fi şi mai rea, aşa cum este, de exemplu, în Bucureşti.

Statistic, clujenii stau bine la capitolul circulaţie. Cel puţin aşa rezultă dintr-un studiu comandat de Primăria municipiului Cluj-Napoca şi realizat de Search Corporation.

Specialiştii au ajuns la concluzia că şoferii clujeni circulă în medie cu 7,3 kilometri pe oră. Ceea ce reprezintă o viteză "net superioară tuturor marilor oraşe din Europa", potrivit viceprimarului Sorin Apostu. Acesta susţine că situaţia este mult mai bună decât în Bucureşti, de exemplu, unde media este de 4,5 kilometri/oră.

Mai bine decât în Bucureşti

Această comparaţie nu pare să îi consoleze pe clujenii prinşi în trafic la orele de vârf, timp de zeci de minute, în cele mai aglomerate intersecţii din oraş, prin care trec aproximativ 6.000 de maşini pe oră.

Specialiştii nu se arată totuşi îngrijoraţi de aceste cifre. "Este foarte dificilă comparaţia cu alte oraşe, dar în orice caz ca în Bucureşti nu poate fi nicăieri", este de părere David Suciu de la Search Corporation.

Oficialii clujeni sunt la fel de optimişti şi speră că viitoarele centuri ocolitoare vor scoate din trafic un sfert din maşinile grele care trec în prezent prin centrul oraşului. "Circulaţia este destul de fluentă la Cluj.

Dacă facem o comparaţie cu Bucureşti, Timişoara, Braşov, situaţia este destul de bună. Nu trebuie însă să uităm că oraşul are o structură medievală", spune comisarul Florin Goia, şeful Biroului Siguranţa Circulaţiei, Mediu Urban din cadrul Poliţiei Cluj.

200 de înmatriculări pe zi

"Zilnic, în Cluj sunt înmatriculate între 150 şi 200 de autovehicule. Nu putem spune că toate intră în trafic în municipiu, iar în unele cazuri este vorba despre radieri", susţine Şeful Serviciului Înmatriculări din Prefectura Cluj, Dan Florian. În prezent, în Cluj există circa 150.000 de maşini la o populaţie de 400.000 de locuitori.

Tunel în centru

Primăria are în derulare mai multe proiecte care ar putea fluidiza traficul. Au început lucrările la centurile ocolitoare, cu termen de finalizare în 2009. Se află în curs de implementare un proiect tip "unda verde". În faza de proiectare se află şi un tunel care va traversa centrul municipiului.

Viteza medie de 7,3 kilometri pe oră poate fi cel mult păstrată în condiţiile creşterii constante a numărului de maşini din municipiul Cluj-Napoca
Sorin Apostu, viceprimar Cluj-Napoca

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite