Un român şi visul său american: cum pleci cu toată familia în Nebraska

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorin Vaipan, 52 de ani, şi familia sa – soţia Simona şi cei doi fii ai lor - au străbătut în 2003 jumătate de lume ca să ajungă în Statele Unite ale Americii. Ei spun că reuşita lor vine din faptul că nu au plecat pentru bani, ci pentru a deveni americani.

Povestea lor a apărut pe site-ul de ştiri hastingstribune.com din Nebraska, unde familia Vaipan a explicat că n-au venit în America pentru bani, ci pentru a deveni americani. „Ai mei au înţeles cu adevărat că, precum pionierii, dacă te decizi să vii aici, de cealaltă parte a globului, şi să o iei de la capăt, deja eşti pregătit de schimbare înainte să pleci”. Erau decişi să o facă şi primele confimări ale schimbării le-au avut când au coborît din avion.

Vaipan lucrează acum ca şi administrator al Pavilionului Perkins pentru asistaţi a Societăţii Bunul Samaritean şi familia sa trăieşte ceea ce se numeşte o viaţă de american.

Curcanul cu buton de pornire

Un exemplu: ca să serbeze prima lor Zi a Recunoştinţei, Vaipan a cerut sfatul noilor săi prieteni şi colegi de muncă despre cum să-şi gătească şi de unde să-şi cumpere curcanul. „Când au văzut că sunt aşa de preocupat, prietenii mi-au zis: Dorine, ia tu un curcan cu buton de pornire-oprire şi îţi spunem noi când e gata. Şi eu i-am întrebat: Chiar aveţi aşa ceva, un curcan cu buton?”, povesteşte râzând românul. Fiii lui Vaipan au început în 2003 ca boboc şi, respectiv, senior, la Liceul din Hastings, au absolvit între timp şi facultatea de inginerie mecanică a Universităţii din Nebraska – Lincoln.

Fiul Andy (stânga), soţia Simona şi Dorin Vaipan

image

De la matematică la medicină

Dorin Vaipan s-a născut în 1960 în Transilvania. Tatăl său era radiolog, iar mama sa, profesoară de matematică. Ca unul care iubea matematica, să dea la medicină a fost o nouă experienţă. „Provocarea era dacă şi cum mă voi înţelege cu suferinţa, cu emoţia, cu durerea. Mi-am dat seama că nu există o formulă anume”, spune el. Aşa că, după ani de şcoală, Vaipan a devenit doctor, visând să se facă administrator de spital. Ca să fii un administrator de spital în SUA nu îţi trebuie o diplomă de medicină, aşa cum se cerea pe-atunci în România.

În România a început cu medicina de familie şi a lucrat apoi într-o cameră de gardă, înainte de a obţine diploma de management în sistemul medical. Cunoştinţele lui de limbă engleză, în mare parte deprinse din filmele americane, l-au ajutat să devină un doctor de mare ajutor, care traducea termenii medicali pentru pacienţi şi doctori. Engleza l-a ajutat şi în sala de operaţi, pentru traducerile de manevre simple.

Norocul a venit din Olanda

Pentru că interesul pentru problemele de sănătate publică creştea, Vaipan s-a decis să-şi extindă cunoştinţele şi a obţinut o diplomă de master în sănătate publică în Olanda. La întoarcerea în ţară, însă, politicile se schimbaseră şi nu mai era nevoie de pregătirea sa în management.

Vaipan povesteşte că atunci s-a rugat la Dumnezeu să-i arate o cale. Peste puţin timp, el a fost sunat de un coleg pe care-l cunoscuse în Olanda şi care fusese invitat la o conferinţă în statele Unite ca să vorbească despre viitorul sănătăţii publice. Organizatorii l-au chemat şi pe Vaipan ca să vorbească despre viitorul sănătăţii publice în Estul Europei.

Aşa că, în iunie 2002, a călătorit până la Universitatea din Dakota de Sud şi a vorbit în faţa a 500 de administratori, manageri şi membri ai staff-ului Societăţiii Bunului Samaritean. El a fost atât de impresionat de serviciile de sănătate aduse de Bunul Samaritean, încât atunci i-a întrebat pe cei din organizaţie cum poate să aplice pentru un loc de muncă. Imediat a dat şi interviul, apoi s-a întors în România, ca să-şi convingă familia.

„Vreţi să ne înhămăm la drumul ăsta?”

image

Românul îşi aminteşte cum a pus problema acasă: „Le-am spus: e o altă limbă, dar voi vorbiţi deja engleza. Eu nu pot lupta pentru voi şi nu pot merge la şcoală în locul vostru. Trebuie să mergeţi la şcoală şi să vă faceţi temele. Vreţi să vă înhămaţi la drumul ăsta? Şi ei răspuns în cor, da!”.

Şi-au vândut apartamentul, maşina şi ce mai aveau pentru a face rost de bani pentru plecare. Ca să facă economie de bagaje, familia Vaipan s-a îmbrăcat în avionul care-i ducea la Omaha Eppley doar în tricouri, pantaloni scurţi şi haine de iarnă.

Dorin Vaipan (foto) crede că datorează succesul familiei sale de a se adapta în noua ţară pentru că au îmbrăţişat cu toţii, din toată inima, dorinţa lor de a fi americani. „Noi nu suntem nişte străini care tocmai s-au mutat peste ocean. Noi ne-am mutat aici pentru că am vrut să fim americani”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite