Nici un vinovat pentru o explozie cu 16 morti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una din cele mai cutremuratoare tragedii petrecute in Romania este, fara indoiala, cea care a avut loc pe Aeroportul Militar Craiova, pe 9 iulie 1997. Explozia unui avion IAR 93 care testa munitie de

Una din cele mai cutremuratoare tragedii petrecute in Romania este, fara indoiala, cea care a avut loc pe Aeroportul Militar Craiova, pe 9 iulie 1997. Explozia unui avion IAR 93 care testa munitie de razboi a dus la moartea a 16 oameni. 25 de copii au ramas, intr-o clipa, orfani de tata, 16 mame - fara fii, iar 16 femei - fara soti. Autoritatile au reactionat prompt, au evacuat si demarcat zona, apoi au demarat cercetarile. Nimeni nu a avut acces pe pista UM 01820, cu exceptia anchetatorilor. Mai mult, ziaristilor nici macar nu li s-a permis accesul in incinta unitatii militare. Familiile au fost chemate abia a doua zi sa-si identifice mortii si sa le ridice ramasitele. Oficial, s-a recunoscut ca deflagratia a avut loc din cauza unui lung sir de erori si nereguli, dar si din cauza neglijentei. Autoritatile declarau sus si tare ca vinovatii nu vor scapa nepedepsiti. Asta, in timp ce mortii erau condusi pe ultimul drum.
"Sir de nereguli"
Ministerul Apararii Nationale a definitivat cercetarile abia un an mai tarziu. Concluziile au fost clare: explozia de pe Aerportul Militar din Craiova s-a produs din cauza nerespectarii legislatiei in vigoare si a normelor de protectie. "Comisia de cercetare a stabilit ca accidentul a fost posibil datorita unui sir de nereguli in organizarea unei activitati deosebit de periculoase cum este testarea munitiilor (...). Comisia de protectie a muncii a constatat ca s-au produs erori, neglijente si abateri pentru care au fost declarati raspunzatori de incalcarea reglementarilor legale o serie de specialisti civili si militari, care aveau atributii clare pe timpul executarii misiunii respective si pe care le-au tratat cu superficialitate", se mentiona in Comunicatul emis in 1998 si semnat chiar de catre ministrul de atunci al Apararii Nationale, Victor Babiuc.
Procurorii i-au scos pe cei implicati "basma curata"
Ancheta demarata de procurorii militari craioveni a mai durat, insa, altii sase ani, dupa ce MApN emisese concluziile finale. Procurorii au avut nevoie, in total, de sapte ani pentru definitivarea cercetarilor. Asta, spre disperarea familiilor indoliate. Intr-un final, magistratii militari au dispus neinceperea urmaririi penale, in cazul exploziei de la Craiova. Rudele eroilor au aflat din ziare ca nu exista nici un vinovat.
Familiile au aflat din presa
Cei 16 oameni au murit pentru ca au executat, fara a sovai, ordinele superiorilor. Autoritatile au declarat vinovati tot mortii. Nimeni nu a fost pedepsit. Si mai jenant este faptul ca vietile celor 16 eroi au fost "platite", zilele trecute, cu sume cuprinse intre 32 si 43 de milioane de lei. Atat au decis autoritatile ca trebuie sa primeasca familiile indoliate. Atat a costat viata specialistilor care au riscat, fara a scoate un cuvant, nu numai soarta lor, ci si viitorul copiilor, nevoiti sa creasca fara a avea un tata alaturi.
Rudele eroilor spera ca Mihailesti sa nu fie o Craiova II
Familiile celor 16 eroi spera ca tragedia de la Mihailesti sa nu se transforme intr-o Craiova II, adica toti cei vinovati sa scape basma curata. Printre acestea, Ana Gheorghita, sotia locotenentului comandor Nicolae Gheorghita: "N-au gasit nici un vinovat. Ne-au chemat luna trecuta sa semnam statele de plata si sa luam acei bani. Atat a costat viata sotilor nostri. Speram sa nu se intample la fel si cu explozia de la Mihailesti".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite