Cele 12 vineri sfinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă este vineri, este zi de post. Ca şi miercurea din fiecare săptămână. Orice creştin o ştie. Aşa cum ştie şi că există patru mari perioade de post într-un an. Toate, momente

Dacă este vineri, este zi de post. Ca şi miercurea din fiecare săptămână. Orice creştin o ştie. Aşa cum ştie şi că există patru mari perioade de post într-un an. Toate, momente semnificative de introspecţie şi terapie duhovnicească. Dar poate că nu toţi credincioşii ştiu că există 12 vineri speciale de post pe an, menite a cinsti mari sărbători creştine. Se spune că cel care va respecta aceste zile va fi ferit de boală şi va avea belşug în casă. Care ar fi ele ? Prima vineri de post este în ajunul celor 40 de Sfinţi mucenici, în care Adam a nesocotit porunca lui Dumnezeu şi a fost izgonit din Rai. A doua este înaintea Bunei Vestiri, când Cain l-a ucis pe fratele său Abel. Vinerea a treia este Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor, ziua răstignirii lui Iisus. Iar cea de-a patra vineri este înaintea pogorârii Duhului Sfânt. A cincea vineri este înaintea naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi tot în luna iunie este şi a şasea vineri, înaintea prăznuirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, când Dumnezeu a trimis cele 70 de plăgi pe Pământ. Înaintea Adormirii Maicii Domnului este a şaptea vineri de post. Iar a opta este înaintea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. A noua vineri este înaintea Înălţării Sfintei Cruci, fiindcă Dumnezeu a prăpădit atunci cele şapte cetăţi ale păcatului, printre care şi Sodoma, şi Gomora. Vinerea a zecea este dedicată zilei în care Moise a despicat Marea Roşie cu toiagul şi se ţine după înălţarea Sfintei Cruci. Înainte de Sfântul Apostol Andrei este cea de-a unsprezecea vineri. Iar a douăsprezecea este după naşterea Domnului Iisus Hristos, zi în care au fost ucişi 14.000 de copii din porunca lui Irod.

Supă de legume cu orez
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 500 g varză albă, 3 morcovi, 1 ţelină mică, 2 cepe, 2 ardei kapia, 3 roşii, 1 lingură margarină, 3 linguri supă de legume (instant), sare, piper alb, 100 g orez.
Mod de preparare: Varza se curăţă, se spală şi se taie bucăţi. Morcovii şi ţelina se curăţă şi se taie felii. Ceapa se curăţă şi se taie cubuleţe mici. Ardeii se curăţă, se spală şi se taie bucăţele. Roşiile se curăţă de coajă şi de seminţe şi se taie cubuleţe. Se încinge grăsimea într-o oală, se adaugă legumele pe rând şi se călesc pe foc potrivit. Se toarnă 1,2 l apă şi se lasă să fiarbă acoperit circa 10 minute. Se micşorează focul şi se mai lasă să fiarbă fără capac circa 20 de minute. Se adaugă supa, sare şi piper după gust. Între timp, se fierbe orezul în apă cu sare. Se scurge şi se pune în supă.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite