"Nu ne vindem ţara", în versiune americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invocând motive de securitate, legislatorii americani au declarat că vor propune o legislaţie în regim de urgenţă pentru blocarea tranzacţiei în virtutea căreia controlul unor importante

Invocând motive de securitate, legislatorii americani au declarat că vor propune o legislaţie în regim de urgenţă pentru blocarea tranzacţiei în virtutea căreia controlul unor importante porturi din SUA, în frunte cu New York-ul, urmează a fi încredinţat unei firme din Emiratele Arabe Unite. Preşedintele Bush susţine însă tranzacţia în numele nediscriminării şi al globalizării economice.
Liderul majorităţii republicane din Senat, Bill Frist, şi speakerul Camerei Reprezentanţilor, Dennis Hastert, au criticat vehement tranzacţia, potrivit căreia compania arabă "Dubai Ports World" urmează să preia controlul a şase porturi americane (pe lângă New York, este vorba de New Jersey, Philadelphia, Baltimore, Miami şi New Orleans) de la firma britanică "P&O", în schimbul sumei de 6,8 miliarde dolari. În cazul când tranzacţia, care ar urma să fie finalizată săptămâna viitoare, nu va fi oprită sau amânată, pentru a i se elucida toate implicaţiile, inclusiv posibilitatea ca organizaţiile teroriste să profite de acest aranjament pentru a strecura clandestin arme pe teritoriul american, legislatorii au declarat că vor introduce o lege care să blocheze proiectul. Demersul riscă să producă o înfruntare dură între Congres şi Casa Albă, care a fost luată total prin surprindere.
Iniţiativei parlamentarilor republicani din Congres li s-au alăturat alte personalităţi proeminente ale partidului de guvernământ, inclusiv influentul primar al New York-ului, Michael Bloomberg, şi guvernatorul statului New York, George Pataki. Într-o scrisoare trimisă preşedintelui, primarul se plânge că nu sunt prevăzute garanţiile necesare în ce priveşte problemele de securitate şi cere să se treacă la o investigaţie amănunţită asupra tuturor aspectelor tranzacţiei, în acelaşi sens pronunţându-se şi Hillary Clinton, senator de New York din partea Partidului Democrat, de opoziţie, şi colegul ei, senatorul Charles Schumer. Controversa e pe punctul de a se amplifica prin luarea de poziţie a preşedintelui Bush, care a afirmat că blocarea tranzacţiei ar trimite "un semnal teribil prietenilor şi aliaţilor Americii", în sensul că faţă de unii dintre aceştia se aplică un tratament discriminatoriu. Legislatorii îşi menţin însă serioase rezerve, amintind că doi dintre teroriştii care au participat la atentatul din 11/9 proveneau din Emiratele Arabe Unite. La argumentul că şi alte companii străine controlează unele porturi americane, senatorul Schumer a replicat tăios că acestea "nu sunt implicate într-un păienjeniş de legături de terorismul", aşa cum este cazul cu Emiratele Arabe Unite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite