Îşi vor vinde laptele şi brânza numai dacă sunt înregistraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar o treime dintre micii producători s-au înregistrat la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor. Agricultorii autohtoni mai au la dispoziţie o lună pentru a se conforma cerinţelor europene.

Micii producători din judeţul Bihor aveau termen de conformare la normele europene până la 1 februarie 2009.  S-a decis însă amânarea termenului până în martie, când laptele, brânza, ouăle, mierea şi celelalte produse ale micilor agricultori vor putea fi comercializate exclusiv în condiţii stricte de igienă.
300 de cereri
Potrivit datelor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, până la 1 februarie şi-au depus cereri de înregistrare circa 300 din cei 400 de mici producători locali. Pentru ca agricultorii să fie înregistraţi şi să-şi poată comercializa produsele în pieţe, aceştia trebuie să fie verificaţi în prealabil de inspectorii DSVSA Bihor.
Cum aceştia au de acoperit un areal destul de mare, până în prezent, direcţia a eliberat doar 150 de acte de înregistrare, în condiţiile în care au fost solicitate 300. „Dintre producătorii care au depus cerere de înregistrare, 90% sunt crescători de vaci de lapte”, spune Petru Gruia directorul DSVSA. Cei care nu se adresează DSVSA Bihor - pentru ca inspectorii să verifice procesul de producţie, ambalare şi etichetare, şi să îi înregistreze, riscă să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, subliniază Petru Gruia.

Cu documentele asupra lor

Etichetele trebuie să conţină date despre numele produsului şi al producătorului, cantitatea, valabilitatea şi preţul produsului.
Legea îi obligă pe micii producători care vând produse din gospodăria proprie să deţină asupra lor o fişă de sănătate pentru animalele de la care se valorifică produsele. Pentru comercializarea laptelui crud se impune ca acesta să provină de la animale fără boli transmisibile la om prin lapte, din exploataţii care respectă condiţiile de igienă a mulsului, cu spaţii de depozitare igienizate.
Comercianţii trebuie să fie curaţi, să poarte echipamente de protecţie alimentară (halate, şorţuri, bonete şi mănuşi) şi să aibă asupra lor un document care să ateste că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
Legea mai prevede ca vânzarea directă a produselor primare de origine animală către consumatorul final să se realizeze numai de micul producător sau de membrii familiei, rude de gradul I şi II ale acestuia.

Apicultorii nu sunt afectaţi

Dacă pentru micii producători care comercializează lapte, brânzeturi şi ouă, noua lege creează anumite inconvenienţe, apicultorii sunt mai puţin afectaţi. „Noi etichetăm produsele de aproape zece ani, chiar dacă nu eram obligaţi la acea vreme”, spune Szell Matilda, unul dintre producătorii de miere aflaţi în piaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite