Un vieţaş, despăgubit de stat cu 17.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi au refuzat să-i procure timbre pentru plângerea pe care deţinutul intenţiona să o trimită cu poşta. Mocanu a invocat la Curtea de la Strasbourg articolele din Convenţia Drepturilor Omului

şi au refuzat să-i procure timbre pentru plângerea pe care deţinutul intenţiona să o trimită cu poşta. Mocanu a invocat la Curtea de la Strasbourg articolele din Convenţia Drepturilor Omului privind interzicerea torturii şi relelor tratamente, respectarea secretului corespondenţei, precum şi pe cele privind dreptul de petiţie şi dreptul la o justă compensaţie. Statul român şi-a recunoscut vina, acceptând o rezolvare pe cale amiabilă a conflictului cu Silviu Mocanu. Prin urmare, CEDO a scos de pe rol procesul, iar statul român s-a obligat să-i plătească reclamantului cheltuielile de judecată şi daune nonpecuniare în valoare de 17.000 de euro. Mocanu, mai bogat cu peste jumătate de miliard de lei, se află, în prezent, închis la penitenciarul din Brăila, unde urmează să-şi petreacă tot restul vieţii.
România a mai pierdut, joi, un proces împotriva unui grup de reclamanţi cu domiciliul în SUA, Franţa şi Israel. Reclamanţii au fost puşi în posesie de justiţie în octombrie 1999, dar s-au adresat în continuare instanţei, solicitând compensarea pentru privarea de venit, ca urmare a posesiei ilegale a statului timp de 50 de ani, adică o sumă de peste 30 milioane de euro. Instanţa a respins cererea, invocând neplata unei taxe de timbru de peste 300.000 de euro. CEDO a admis ca justificată plângerea celor cinci reclamanţi, considerând că, prin fixarea unei taxe de timbru mult prea ridicate, a fost încălcat liberul acces la justiţie, stipulat în articolul 6, alin.1, al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, şi a dispus acordarea unor daune nonpecuniare celor cinci reclamanţi de 40.000 de euro. În al doilea caz legat de dreptul de proprietate, CEDO a acordat satisfacţie lui Dumitru Georgi care a obţinut o decizie definitivă şi irevocabilă de recunoaştere a dreptului de proprietate asupra a două suprafeţe de teren în 1995.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite