Cel putin 50 de romani - victime in cel mai grav atentat savarsit vreodata in Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Ieri dimineata, la Madrid, 13 bombe au explodat intr-o gara si in patru trenuri intesate de navetisti * Oameni arsi, membre retezate, bucati de carne aruncate la mare distanta de sinele de cale ferata * Zona atentatelor, locuita de imigranti saraci, intre care multi romani * Autoritatile spaniole considera ca atentatul a fost savarsit de ETA, si nu de Al-Qaida * Lista provizorie a romanilor victime ale atentatului, in pag. viata internati

La ora locala 7.39 a explodat prima bomba, in gara madrilena Atocha. In minutele urmatoare, alte 12 explozii consecutive au distrus vagoanele a patru trenuri de navetisti care veneau din Alcala de Henares si Guadalajara si intrau in statiile Atocha, El Pozo del Tio Raimundo si Santa Eugenia. "Nu stiti cum este sa cobori din tren si sa vezi oameni arsi, cu membre retezate, tineri, copii... Ne dadeam seama care erau mortii si incercam sa ii acoperim cu ce aveam, cu cearsafuri, cu haine, pe cei raniti. Ce oroare! Ce oroare!", povesteste Nieves, asistenta medicala la unul dintre cele doua spitale de campanie instalate la mica distanta de locul unde a sarit in aer trenul de periferie care intra in gara centrala Atocha. Semanand panica si haos in capitala spaniola, seria sangeroasa de atentate s-a soldat cu cel putin 190 de morti si peste 1.250 de raniti. Trenurile-naveta ale Renfe (compania feroviara spaniola) transporta, in medie, 210.000 de persoane zilnic la orele de varf ale diminetii (intre 7 si 10 a.m.), cand lucratorii din zonele periferice ale Madridului, multe dintre ele cartiere muncitoresti, se indreapta catre centru. Dintre acestea, cursele care pornesc din sau au ca destinatie statia Atocha ofera servicii pentru o medie de 40.000 de calatori. Exploziile s-au petrecut la distanta de doar patru sau cinci minute una de cealalta, in trei dintre cele patru trenuri, iar in al patrulea, cu circa doua ore mai tarziu. Prima explozie, chiar in gara Atocha, a vizat un vagon al trenului de mare viteza AVE, care, din fericire, era gol. In plus, alte doua bombe artizanale au fost dezamorsate de politia madrilena, care a afirmat ca planul initial al atentatorilor ar fi fost sa arunce in aer cinci, nu patru trenuri.
Gara El Pozo del Tio Raimundo: Fragmente de trupuri umane aruncate peste zidurile garii
Alvaro nu a stat nici o clipa pe ganduri cand a auzit zgomotul exploziei. Tatal sau, de 49 de ani, tocmai iesise din casa si mergea sa ia trenul. "Incercam sa-l gasesc... ma uitam peste tot si nu vedeam decat trupuri mutilate, cadavre... Inca nu sosisera ambulantele. In sfarsit, l-am gasit, desi manjit se sange si total dezorientat", spune tanarul de 25 de ani. "Fragmente de trupuri umane au fost aruncate peste zidul imprejmuitor al statiei. Iesea mult fum si, desi erau cativa politisti, ambulantele nu mai ajungeau odata! A trebuit sa smulgem bancile de pe peron ca sa le folosim drept targi pentru a scoate oamenii prinsi sub fiare", povestesc martorii oculari. Atentatele au lovit unul dintre cele mai defavorizate cartiere ale Madridului, locuit in majoritate de persoane venite din sudul Spaniei, care s-au stabilit aici pentru ca nu au putut sa-si permita o casa in alta parte. Una dintre scenele cele mai dramatice a avut loc la cresa "Cenusareasa", in apropierea garii, unde politistii au captusit peretii cu perne luate de la paturile micutilor, pentru a-i proteja in cazul producerii altor explozii.
Atocha: O femeie alerga cu piciorul aproape amputat
Pentru Samuel Lozano, de 24 de ani, ieri a fost cea mai rea zi din viata sa. Ghinionul a facut sa nu traiasca un singur atentat, ci doua. Calatorea intr-unul dintre ultimele vagoane ale unui tren care a sosit la Atocha si care se afla langa cel unde s-a produs explozia care a rupt in trei cursa care venea de la Guadalajara. "Lumea batea in usi si incerca sa sara pe ferestre", spune Samuel. In fata neputintei de a face ceva pentru victimele atentatului, tanarul a decis sa mearga acasa, la Pozo del Tio Raimundo, iar acolo a intalnit alta scena de teroare. Crede ca nu va uita niciodata ce a vazut: "Era ca in scenele de razboi", isi aminteste cu vocea intretaiata. Pe patul de spital, ranitii nu inteleg nici acum ce li s-a intamplat si mai ales de ce. "Asta a fost o bomba indreptata impotriva muncitorilor", spun ei. "Ia vreun ministru trenul? E incredibil! Ce pot sa aiba cu noi? Am vazut o femeie alergand, cu un picior care-i atarna, aproape amputat. A fost oribil". Le este egal daca de vina a fost ETA sau alt grup. "Mortii sunt tot acolo", spun ei.
Mortii si ranitii triati cu etichete rosii, galbene si verzi
Serviciul de asistenta medicala de urgenta din Madrid a instalat doua spitale de campanie in imediata apropiere a locului deflagratiilor si a introdus un sistem special de triere a mortilor si ranitilor, primii fiind identificati prin etichete negre, iar ceilalti, in functie de gravitatea ranilor, purtand etichete rosii, galbene sau verzi. Dupa ce autoritatile au facut apel la populatie sa vina sa doneze sange, la toate unitatile medicale s-au facut cozi interminabile de donatori. Prin spitale, morgi si locatii improvizate pentru primirea victimelor, madrilenii isi cautau cu disperare rudele si prietenii de care nu mai stiau nimic. Circulatia trenurilor in zona a fost total suspendata. Un responsabil de la metroul madrilen a precizat ca reteaua de metrou nu a avut deloc de suferit, dar ca au fost luate masuri de siguranta sporite. Mii de persoane care urmau sa ia trenul catre Madrid in dimineata zilei de ieri au ramas ore intregi in diferite gari, la o distanta de 100-200 de kilometri de oras. Companiile de transport aerian Iberia si Air Europa au decis sa renunte la comisionul pe care il percepeau in mod normal pentru schimbarea biletului de avion pentru un alt zbor, avand in vedere ca era de asteptat ca multi pasageri sa aiba dificultati in a ajunge la aeroportul Madrid-Barrajas si sa piarda prin urmare avionul.
Lista provizorie a ranitilor cu nume romanesti
Nume Prenume Spital
Anghel Mega Gregorio Maranon
Babea Daniela Gregorio Maranon
Batula Florian Gregorio Maranon
Berecik Nicolae Ramon Y Cajal
Bontean Rodica Gregorio Maranon
Capra Livia Gregorio Maranon
Capri Luminita Daniela Gregorio Maranon
Ciurea Daniela Gregorio Maranon
Crantea Florina Ramon Y Cajal
Danalache Ilie Gregorio Maranon
Doina Rosca Princesa
Dragos Angel Gregorio Maranon
Duhain Butoi Iulian Gregorio Maranon
Fatu Valentin San Carlos
Geana Alejandra Gregorio Maranon
Glana Alexandra Gregorio Maranon
Guldac Ilie Gregorio Maranon
Lacie Julian Gregorio Maranon
Loteson Dorina Mihaela San Carlos
Marin Rada Jose Princesa
Marinica Zaharia 12 De Octubre
Montran Rodica Gregorio Maranon
Palaghin Petru Eugen Gregorio Maranon
Popescu Aurelia Gregorio Maranon
Popovici Virgil Gregorio Maranon
Puramo Costel Getafe
Puscaso Dana San Carlos
Rosca Doina Princesa
Soceanu Irinel David Gregorio Maranon
Socrano Irimel David Gregorio Maranon
Stan Irina Rodica Gregorio Maranon
Suldac Ilie Gregorio Maranon
Teaca Lonel 12 De Octubre
Vcie Dinolache Gregorio Maranon
Yordacha Micaela Gregorio Maranon
Zotescu Dorina San Carlos
Zoteson Dorina Mihaela San Carlos

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite