Cercetătorii au descoperit o comoară inestimabilă la 3.000 de kilometri adâncime în interiorul Pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bombardament de meteoriţi la care ar fi fost supus Pământul în urmă cu patru miliarde de ani a favorizat crearea aurului, a platinei şi a altor metale preţioase, arată un studiul al cercetătorilor de la Universitatea Bristol, din Marea Britanie.

Potrivit cercetării publicate în revista de specialitate Nature, în urmă cu patru miliarde de ani Terra a fost lovită de un bombardament de meteoriţi. Deşi metalele preţioase sunt foarte rare la suprafaţa Terrei, ele ar trebui să fie şi mai rare, dacă nu ar fi avut loc acest fenomen.

Coliziunile puternice de corpuri uriaşe, de dimensiunea Lunii sau a planetei Marte, au generat emisii de căldură care au determinat topirea metalelor chimice.

În oceanul de magmă creat astfel, fierul s-a separat de silicaţi - minerale care compun scoarţa terestră în proporţie de 97% - şi s-a adunat în centrul Planetei.

Metalele preţioase, fiind atrase de fier în stare lichidă, s-au îndepărtat de suprafaţă şi s-au îndreptat către centrul Terrei.

Comoară la 3.000 de kilometri adâncime

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea britanică Bristol, o comoară inestimabilă s-ar afla în interiorul Terrei, la 3.000 de kilometri adâncime.

image

Specialiştii spun că acestă cantitate de aur existentă în centrul Pământului ar putea servi la placarea planetei cu o folie cu o grosime de patru metri.

Chiar şi aşa, cantitatea de metale preţioase din mantaua terestră este de 10 până la 1.000 de ori mai mare decât ar fi trebuit să fie dacă planeta noastră nu ar fi fost "bombardată" de meteoriţi în urmă cu patru miliarde de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite