Noi ţinte de reciclare pentru deşeuri electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană modifică obligaţiile privind colectarea electricelor vechi. Statele membre vor fi obligate să recicleze 65% din cantitatea de aparate electrice introduse pe piaţă.

Forul european a înaintat o propunere de directivă care să modifice reglementările actuale privind colectarea şi reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE). Argumentele care stau la baza acestei decizii ţin, pe de o parte, de incapacitatea anumitor state de a atinge ţintele în vigoare şi, pe de altă parte, de comerţul ilegal cu astfel de deşeuri în ţările din afara Uniunii Europene.

Oficialii europeni consideră că actuala ţintă de reciclare, de patru kilograme de deşeuri electrice pe cap de locuitor, „nu reflectă corespunzător situaţia fiecărui stat european”.

Avantaj pentru România

În consecinţă, Comisia propune o ţintă obligatorie de reciclare de 65% din cantitatea de echipamente electrice şi electronice introduse pe piaţă în ultimii doi ani în fiecare stat membru. „S-a constatat că există anumite discrepanţe între statele europene. Astfel, în timp ce în ţările nordice media de reciclare depăşeşte zece kilograme pe cap de locuitor, în state precum Italia, Grecia, Slovacia şi ţările nou intrate în UE, această valoare nu depăşeşte trei kilograme”, a explicat preşedintele asociaţiei colective Eco Tic, Valentin Negoiţă.

Propunerea legislativă ar putea avantaja România, în condiţiile obligaţiilor asumate odată cu intrarea în UE. Astfel, până la sfârşitul acestui an, trebuie să colectăm şi să reciclăm patru kilograme de astfel de deşeuri pe cap de locuitor. Or, până în prezent, această cantitate este de câteva sute de grame.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite