Alexandru Tomescu: „Roşia Montană? Un dezastru ecologic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violonistul Alexandru Tomescu explică de ce a ales să critice public proiectul Roşia Montană, chiar la un eveniment sponsorizat de către compania de exploatare. Invitat la Balul Operei din Cluj, organizat, printre alţii, de Roşia Montană Gold Corporation, Alexandru Tomescu a anunţat donarea onora-riului către Asociaţia „Salvaţi Roşia Montană“.

Săptămâna trecută, Alexandru Tomescu a fost invitat să susţină un concert în Cluj-Napoca, la Balul Operei din oraş. Cu puţin înaintea începerii recitalului, violonistul a aflat că principalul sponsor al concertului său este societatea de exploatare minieră Gold Corporation.

A cântat în continuare, dar numai după rostirea, în direct de pe scenă, a unui mesaj plin de tâlc. "Am venit cu foarte mare bucurie la concertul din seara aceasta (...). Facem însă o precizare extrem de importantă: dorim să ne disociem clar de Roşia Montană Gold Corporation şi de toate acţiunile acestei companii. În semn de solidaritate cu cei care încearcă să salveze această zona, am decis să donăm în întregime onorariul din seara aceasta Asociaţiei «Salvaţi Roşia Montană». Mulţumesc".

Citiţi şi:

Roşia Montană - între cianură şi un loc de muncă

FOTOGALERIE Cum arată astăzi Roşia Montană

Despre motivele acestei decizii şi gândurile violonistului în legătură cu situaţia din judeţul Alba, citiţi în interviul acordat de Alexandru Tomescu pentru ziarul „Adevarul".

„Reacţiile m-au emoţionat profund"

„Adevărul": Când aţi aflat că Roşia Montană Gold Corporation este unul dintre sponsorii Balului Operei de la Cluj?

Alexandru Tomescu: Am aflat despre RMGC cu o zi înainte de a pleca către Cluj, primind pe Facebook o scrisoare deschisă de la Luminiţa Dejeu, voluntar al Asociaţiei „Salvaţi Roşia Montană". Am sunat imediat organizatorii care mi-au confirmat apariţia de ultim moment a acestui sponsor.

De ce aţi decis totuşi să cântaţi în continuare şi nu să protestaţi prin absenţă?

Protestul prin absenţă a fost prima opţiune, însa mi-am dat seama că din cauza timpului extrem de scurt rămas până la concert i-aş fi pus pe organizatori într-o situaţie foarte dificilă. Mai mult decât atât, aş fi dezamăgit publicul din Cluj care mă aştepta de multă vreme. Declaraţia de pe scenă a fost salutată cu aplauze din partea publicului, gest care m-a emoţionat profund. În acest fel am putut cânta concertul cu inima curată.

Cum vi s-a părut reacţia societăţii civile legată de subiectul „Roşia Montană", din 1997 încoace?

Problema îmi pare a veni nu din lipsa de reacţie a oamenilor, ci din lipsa unei coeziuni, lipsa solidarităţii la nivel general. Niciunul dintre prietenii sau cunoscuţii mei nu este de acord cu proiectul RMGC la Roşia Montană. Din păcate, pentru majoritatea dintre noi lucurile se opresc aici. Trebuie să devenim conştienţi de puterea pe care o avem împreună.

Românii şi „rezolvarea miraculoasă"

Cum aţi caracteriza reacţia statului român legată de acelaşi subiect? Multe voci spun că dezastrul de la Roşia Montană (poluare, sărăcie, ignoranţă) îşi are cauzele în lipsa totală de implicare a autorităţilor din 1990 până astăzi.

Ceea ce lipseşte este o viziune şi un plan pe termen lung - înainte de a lua o hotărâre importantă, cu implicaţii pe zeci de ani, ar trebui să ne punem întrebarea ce fel de ţară vom lăsa copiilor şi nepoţilor noştri? Vor considera ei că am procedat corect astăzi? Sunt într-adevăr foarte multe de făcut, însă dincolo de implicarea „de sus" lucrurile trebuie să aibă o bază solidă la nivel individual. Cred că de prea multe ori aşteptăm un salvator care să ne rezolve toate problemele în mod miraculos.

Împărtăşiţi ideea potrivit căreia o parte din vina pentru situaţia din Alba o au şi oamenii din localitate, cei care au decis să-şi vândă locurile lăsate din generaţie în generaţie pentru sume exorbitante?

Ar fi fost într-adevăr admirabil pentru noi ca naţiune ca toţi locuitorii din Roşia Montană să refuze să-şi înstrăineze proprietăţile.
Indiferent de suma oferită! M-aş fi simţit foarte mândru că sunt român.

Despre artă şi presiuni financiare

Dacă aţi fi întrebat de un coleg sau un prieten din afară, neinformat complet asupra situaţiei din Alba, cum i-aţi descrie impasul de la Roşia Montană în câteva cuvinte?

Dezastru ecologic, distrugere de patrimoniu istoric, dispariţie a unei comunităţi.

Veţi mai onora vreo invitaţie la un eveniment cultural printre sponsorii căruia se găseşte şi RMGC?

Categoric nu, în plus voi avea grijă să mă informez din vreme asupra acestui aspect. Un adevărat artist trebuie sa fie fidel în primul rând convingerilor şi principiilor sale morale, mai ales în situaţii de dificultate sau atunci când este supus unor presiuni.

"Beneficiile financiare, sociale, ecologice ce ar putea fi obţinute din integrarea localităţii în circuitul european ar depăşi cu mult beneficiile promise de acest tip de minerit agresiv."
Alexandru Tomescu
violonist

Alexandru Tomescu - carte de vizită

-S-a născut pe 15 septembrie 1976, în Bucureşti.
-Debutează la 9 ani, ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanţa.
-Studiază la Conservatorul din Bucureşti (1995-1999), Southern Methodist University, Dallas, SUA (2000) şi École Superieure de Musique, Sion, Elveţia (2001).
-A susţinut peste 200 de concerte şi recitaluri în 26 de ţări (printre care Franţa, Olanda, Japonia şi Statele Unite ale Americii) .
-În septembrie 2007 a câştigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius „Elder-Voicu 1702" pentru o perioadă
de cinci ani.

Dezbaterea continuă pe adevarul.ro

„Miza din Roşia Montană: aurul sau eco-turismul?". Aceasta este întrebarea la care-şi propune să răspundă dezbaterea de mâine,
organizată de „Adevărul TV" şi transmisă în direct pe www.adevarul.ro, începând cu ora 15.00.

Invitaţii rundei de discuţii sunt Silvia Oostveen, arhitect şi vicepreşedinte al Asociaţiei Heritaje, Virgil Nariţă, fostul primar al comunei Roşia Montană, şi, prin telefon, Eugen Furdui, actualul edil al localităţii din judeţul Alba. În plus, toţi cei dornici să-şi expună părerea despre situaţia din Roşia Montană o pot face accesând site-ul www.adevarul.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite