Cum se resimte încălzirea globală în ţinutul lui Moş Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările climatice vor lovi puternic industria turismului din Laponia, anunţă cercetătorii finlandezi. Cursele de sănii trase de câini husky ar putea deveni o amintire în nordul Finlandei, din cauza ploilor care au luat locul zăpezilor din luna Sărbătorilor de iarnă.

Peisajul de poveste din Laponia atrage anual, în perioada sărbătorilor de iarnă, sute de mii de turişti. Cum iernile sunt din ce în ce mai calde însă, aventura printre zăpezile din oraşul lui Moş Crăciun tinde să-şi piardă farmecul.

Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente, susţin cercetătorii din Finlanda. “Cel mai evident fenomen ar fi că în decembrie, ninsorile sunt treptat înlocuite de ploi.

Râul pe care schiau şi patinau turiştii noştri, de exemplu, nu mai îngheaţă”, a precizat cercetătorul Seija Tuulentie.

„Deşi nu ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple în următorii 10 ani, dispariţia zăpezii din luna decembrie ar da mari bătăi de cap industriei turismului din Laponia.

Anul trecut a fost foarte cald, iar dacă schimbările climatice vor continua în acelaşi ritm ca în ultimii cinci ani, investitorii din turism vor avea probleme mari cu profitul peste 10 ani”, spune organizatorul de safari Rami Korhonen.

În 2009, autorităţile finlandeze au anunţat că vor dezvolta proiecte cu scopul de a implementa metodele care să facă faţă încălzirii climei, astfel încât să nu-şi piardă turiştii. Una dintre ele ar fi utilizarea tunurilor de zăpadă.

Aproape 98% din staţiunile europene de schi sunt dotate cu tunuri de zăpadă artificială şi, în multe cazuri, în lipsa ninsorilor, maşinăriile sunt singurele responsabile pentru buna funcţionare a pârtiilor.

Acestea sunt criticate, însă, de ecologişti, tocmai pentru că folosirea intensivă a tunurilor creşte consumul de apă şi de electricitate, contribuind la încălzirea globală şi, implicit, la reducerea stratului de zăpadă naturală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite