Cum îţi pui eoliene pe banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care vor să îşi înlocuiască sistemele clasice de încălzire a locuinţei cu panouri solare sau cu centrale eoliene o pot face achitând numai 10% din costurile de achiziţie şi de instalare a acestora. Statul va suporta 90% din cheltuieli, cu condiţia ca acestea să nu depăşească 25.000 lei.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) va subvenţiona înlocuirea sistemelor clasice de încălzire în cadrul proiectului „Casa Verde”, derulat de Ministerul Mediului. „Putem plăti şi proiectarea, şi manopera, dar nu suportăm costurile pentru conexiunea la apă sau la reţeaua de electricitate”, a declarat ministrul mediului, Attila Korodi.

Sistemul de acordare a subvenţiei se bazează pe principiul derulării programului „Rabla”. Astfel, orice persoană interesată se poate înscrie, începând din data de 5 ianuarie 2009, la una dintre firmele care urmează să fie validate pentru acest program.

„Cei care solicită finanţare trebuie să fie cetăţeni români şi să depună la unul dintre instalatorii validaţi un dosar cu o cerere şi o copie a actelor de indentitate şi de proprietate sau de comodat”, a spus Korodi. În cazul în care este vorba despre un bloc, asociaţia de proprietari va depune o singură cerere care să aibă acordul tuturor locatarilor.

După ce solicitantul primeşte nota de acceptare în program şi după ce compania la care s-a înscris va monta echipamentele cerute, acesta va achita 10% din costuri, iar firma va merge să îşi recupereze restul banilor de la AFM. Lista companiilor va fi făcută publică după data de 20 decembrie şi va putea fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Mediului – www.mmediu.ro – şi a Fondului pentru Mediu – www.afm.ro.

Primul venit, primul servit

Programul se derulează în limita unui buget de 520 de milioane de lei, dintre care 400 de milioane sunt destinaţi exclusiv persoanelor fizice. „Vom merge pe principiul primul venit, primul servit. Estimăm că în această primă etapă, respectiv până în decembrie, vom putea onora aproximativ 20.000 de cereri”, a mai afirmat ministrul. Potrivit acestuia, programul se va derula anual, fondurile fiind asigurate din taxa de poluare auto, încasată de AFM.

Garanţie trei ani pentru echipamente

Firmele care vor să se înscrie în program trebuie să fie prezente pe piaţa din România de cel puţin o jumătate de an, să nu aibă taxe neplătite, să nu figureze pe lista debitorilor Administraţiei Fondului pentru Mediu şi să ofere o garanţie de minimum trei ani pentru produsele pe care le oferă.

„Nu se va face o licitaţie, ci doar acreditări. Dar procedura va fi transparentă, aşa încât oricine să poată depune contestaţie”, a spus Korodi. Companiile interesate de acest program îşi pot depune dosarele la AFM între 1 şi 28 noiembrie.

Până la 10.000 de euro pentru o casă

Instalaţiile solare acoperă consumul casei aproximativ opt-nouă luni pe an, iar în perioada de iarnă poate fi folosit un boiler.

„Preţurile pentru sistemele solare pentru apă caldă variază între 400 şi 10.000 de euro. Spre  exemplu, pentru asigurarea necesarului de apă caldă pe parcursului întregului an şi aport la încălzire pentru o familie de patru persoane, având o casă de aproximativ 150 de metri pătraţi, este necesară o investiţie de aproximativ 8.000 de euro, din care costurile de instalare reprezintă 15-20%”, ne-a declarat Claudia Langa, directorul de marketing al Romsir.

Interesul consumatorilor este foarte mare

Sistemele care utilizează energia eoliană sau cea solară reduc cu până la 30% factura plătită pentru încălzirea casei şi cu aproape 60% pe cea pentru apa caldă.

Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care tot mai mulţi români aleg aceste surse de energie. „În ultimii cinci ani, numărul „curioşilor” s-a înzecit. Vânzările stagnează deocamdată fiindcă toată lumea cochetează cu ideea de a primi 90% gratis, dar vor creşte din nou”, ne-a declarat Gelu Lupaş, director în cadrul Solara.ro.

Fără case din chirpici

Cei care optează pentru această variantă pot alege între turbinele eoliene, panourile solare sau sistemele hibrid – eolian şi solar. „Pentru o casă neracordată la sistemul naţional de electricitate, situată într-o zonă medie de vânt, se poate asigura o bună funcţionare prin instalarea unei turbine eoliene şi a mai multor panouri solare cu o investiţie de aproximativ 9.000 de euro”, ne-a explicat reprezentantul Romsir.

Un eventual impediment de care s-ar putea lovi cei care doresc să-şi instaleze un astfel de sistem este legat de rezistenţa clădirii. „Nu cred că intră în discuţie casele din chirpici. În aceste cazuri, instalatorul poate refuza cererile”, a spus ministrul mediului.

Zonele din sud şi sud-est, cele mai indicate

Harta publicată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile indică sudul şi sud-estul ţării ca zone cu potenţial maxim de generare a energiei solare - marcate cu roşu pe hartă. Zonele marcate cu galben indică un potenţial mediu pentru generarea energiei solare, iar cele cu verde şi albastru reprezintă zone unde specialiştii nu recomandă montarea de panouri solare.

Viteza vântului, minimum patru metri pe secundă

Instalaţiile eoliene  trebuie montate în zone unde viteza vântului depăşeşte 4 metri pe secundă. Viteze egale sau superioare acestui prag se regăsesc în zonele montane foarte înalte, în Podişul Central Moldovenesc şi în Dobrogea- zonele marcate cu roşu, galben şi portocaliu. Regiunile marcate cu albastru indică o viteză a vântului mai mică de patru metri pe secundă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite