Sunt nocive sau nu antenele GSM?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) susţine că autorităţile dezinformează cetăţenii. APC se străduieşte să arate efectele nocive ale expunerii la radiaţiile emise de aparatura electronică, Ministerul Sănătăţii spune că nu există motive de îngrijorare în acest sens.

Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Ministerul Sănătăţii susţin cetăţenii că operatorii mobili din România respectă limitele internaţionale impuse prin lege cu privire la undele electromagnetice emise de antenele GSM.

„Având în vedere concluziile documentelor elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi ţinând cont de rezultatele măsurătorilor de câmp electromagnetic din baza de date a Institutului de Sănătate Publică, putem spune că nu există motive de îngrijorare privind efectele câmpurilor electromagnetice generate de antenele de comunicaţii, inclusiv cele de telefonie mobilă, asupra sănătăţii”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Măsurătorile autorităţilor

Secretarul Ştiinţific al Institutului de Sănătate Publică Bucureşti, Irma Csiki, a arătat că în urma măsurării emisiilor antenelor de tip GSM, a celor radio sau a altor antene speciale, valorile au fost de 50 de ori mai mici decât limita stipulată în normele naţionale şi internaţionale pentru frecvenţele respective.

Cum nivelul de câmp produs de antenele GSM reprezintă 10% din totalul măsurat, înseamnă că nivelul câmpului generat de antenele GSM este de 500 de ori mai mic decât valorile stipulate în norme pentru frecvenţele respective. “Aceste valori foarte scăzute ale emisiilor antenelor GSM nu pot pune sub nicio formă în pericol starea de sănătate a populaţiei”, a precizat aceasta.

Directorul Direcţiei Comunicaţii şi Programe Europene din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei spune că este esenţial ca populaţia să înţeleagă că nivelul emisiilor antenelor de telefonie mobilă scade cu cât există mai multe antene amplasate într-un oraş: “Amplasarea antenelor în afara ariilor urbane ar conduce la creşterea valorii emisiilor de telefonie mobilă şi abia atunci ar exista riscul să se atingă cotele maxime admise de lege. Telefoanele mobile au emisie adaptivă şi caută automat semnalul de la cea mai apropiată antenă; dacă aceasta se află departe, telefonul mobil emite cu putere mai mare pentru a se putea conecta la antenă.”

Preşedintele APC, Costel Stanciu, se declară surprins de faptul că, deşi la noi autorităţile susţin că tehnologiile mobile nu afectează sănătatea populaţiei, în alte ţări instalarea de staţii de acest gen este interzisă în apropierea locuinţelor şi a instituţiilor publice.

“Un exemplu în acest sens este Turcia, unde Parlamentul a votat o lege care interzice instalarea de staţii de telefonie mobilă pe toate clădirile în care există acces public”, spune Stanciu.

Impactul asupra organismului uman

Doctorul Ioan Diaconescu precizează că expunerea sistematică şi îndelungată la câmpuri electromagnetice a fost asociată din punct de vedere statistic cu unele forme de cancer, dar că nu este mai puţin adevărat că acele forme de cancer pot fi generate cu aceeaşi probabilitate de alte cauze“.

Un lucru este însă clar, potrivit lui Diaconescu: “orice interacţiune sistematică şi îndelungată a organismului uman cu câmpurile electromagnetice din jurul său generează o dereglare a biocâmpului propriu, cu efecte fiziologice multiple şi greu de estimat, contribuind la întregirea termenului generic de stres, adică de bombardament al organismului cu diverse noxe, având ca efect un răspuns  adecvat al acestuia, materializat printr-un dezechilibru manifest (simptom, sindrom ori boală).

Companiile de telefonie mobilă contraatacă

În argumentarea poziţiei sale, Stanciu mizează în special pe Principiul Precauţiei înscris în Tratatul Uniunii Europene. Acesta stipulează că atunci când există elemente ştiinţifice suficiente, în absenţa unor probe certe, autorităţile trebuie să protejeze, înainte de toate, cetăţenii împotriva riscului şi a prejudiciilor cauzate de expunerea la câmpurile electromagnetice (CEM).

Din acest motiv, spune Stanciu, nu trebuie întârziată luarea de măsuri care să vizeze prevenirea unui risc de afectare gravă şi ireversibilă asupra mediului.

Stanciu adaugă că legislaţia în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcţii nu se aplică unitar la nivel naţional : “De cele mai multe ori, autorizaţiile de construire în baza cărora se amplasează antenele GSM se emit de către primării şi consilii judeţene fără aviz sanitar, acord de mediu sau acordul proprietarilor de la ultimul etaj din blocurile de locuinţe.”

„Îngrigorare nejustificată”

Oficialii companiei Vodafone au răspuns acestor acuzaţii: “Înţelegem activităţile desfăşurate de diverse ONG-uri cu privire la problemele consumatorilor şi rolul lor de a informa cetăţenii, dar acestea trebuie să se bazeze pe date şi pe informaţii corecte, furnizate de instituţii şi specialişti avizaţi.

Referitor la afirmaţiile menţionate, acestea sunt destul de vagi şi nefondate, de natură să provoace confuzie şi o îngrijorare nejustificată în rândul populaţiei. În ceea ce priveşte amplasarea antenelor GSM, precizăm că nu există norme europene care să limiteze distanţa minimă a acestora faţă de locuinţe, de şcoli sau de instituţii.

În toate ţările, legislaţia specifică numai valorile maxime admise ale câmpurilor electromagnetice. Vodafone amplasează antenele sale numai pe baza actelor necesare eliberate de autorităţi, respectând întocmai legislaţia în vigoare.”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite