Care sunt poziţiile liderilor lumii privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statele lumii trebuie să ajungă la Copenhaga la un acord privind emisiile de gaze cu efect de seră
Statele lumii trebuie să ajungă la Copenhaga la un acord privind emisiile de gaze cu efect de seră

Summitul de la Copenhaga, la care participă 192 de şefi de stat din întreaga lume, are drept scop încercarea de a se ajunge la un acord în scopul înlocuirii Protocolului de la Kyoto, care expiră în 2012, scrie BBC News

China

Oficialii de la Beijing vor ca statele bogate să rducă emisiile de dioxid de carbon cu 40% până în 2020, comparativ cu 1990 şi ca acestea să aloce 1% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru a ajuta ţările mai puţin dezvoltate să se adapteze noilor cerinţe prinvind emisiile de gaze cu efect de seră. "Ţările dezvoltate trebuie să întindă o mână de ajutor statelor aflate în proces de dezvoltare în încercarea de a face faţă schimbărilor climatice", a declarat preşedintele chinez  Hu Jintao.

De asemenea, China cere Occidentului să ofere tehnologie eco. Potrivit datelor organizaţiilor internaţionale, China este principalul producător de gaze cu efect de seră.

Statele Unite

SUA au precizat că sunt de acord cu reducerea cu 17% a emisiilor de dioxid de carbon până 2020 faţă de nivelul din 2005, ceea ce înseamnă o reducere de patru procente faţă de 1990. De asemenea, oficialii americani susţin că economiile emergente, precum China, India, Brazilia si Africa de Sud, trebuie să se angajeze într-un proces mai activ de reducere a emisie a gazelor cu efect de seră.

SUA sunt cel de-al doilea poluator al lumii. "Înţelegem gravitatea ameninţării reprezentate de încălzirea globală şi suntem decişi să acţionăm. Ne vom îndeplini obligaţiile către generaţiile viitoare", a precizat liderul de la Casa Albă, Barack Obama.

Uniunea Europeană

Liderii de la Bruxelles au acceptat o reducere a emisilor de dioxid de carbon cu 20% faţă de nivelul din 1990 în următorii zece ani. Ţintele propuse de oficialii europeni sunt ceva mai ambiţioase. Bruxelles-ul cere statelor bogate să reducă până la 95% din emisile de gaze cu efect de seră în următorii 40 de ani.

UE recunoaşte că un mediu mai curat presupune şi cheltuieli suplimentare, este vorba, mai exact de 150 de miliarde de dolari anual. Europa este responsabilă pentru 11,8% din emisiile de gaze poluante la nivel global, fiind cel de-al mtreilea poluator al lumii.

India

"Ţara cea mai vulnerabilă privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este India" a afirmă ministrul mediului de la Delhi, Jairam Ramesh. Autorităţile indiene sunt dispuse să reducă cu până la 25% emisiile de noxe în următorii zece ani, faţă de nivelul de acum patru ani. La fel ca şi China, cer ca statele bogate să-şiu reducă emisiile de gaze poluante cu până la 40%. India este cel de-al şaselea poluator al lumii.

Japonia

Autorităţile nipone condiţionează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu până la 25% până în 2020 faţă de nivelul din 1990 de luarea unor măsuri similare de celelate state dezvoltate. Cu toate că oficialii de la Tokyo au precizat că vor ca în zece ani să fie eliberate în atmosferă cu 30% mai puţine noxe, reprezentanţii industriei se opun categoric stabilirii unei astfel de ţinte. "Şi statele în curs de dezvoltare ar trebui să facă un efort suplimentar de reducere a gazelor cu efect de seră", a precizat primul ministru nipon Yukio Hatoyama.

Uniunea Africană

Precum China şi India, statele africane vor un efort suplimentar din partea statelor dezvoltate pentru reducerea poluării. De asemenea, vor sprijin financiar în valoare de 67 de miliarde de dolari anual pentru ca statele africane să poată face faţă noilor cerinţe.

Statele din Golf

Statele din regiunea Golfului cer alocarea a circa 750 de milioane de dolari anual pentru finanţarea cercetării privind schimbările climatice. Quatar şi Abu Dhabi investesc masiv în tehnologie eco.

Micile insule

Ameninţate de creşterea nivelului apei, care ar putea să acopere multe dintre micile insule de pe glob, guvernele acestor state cer reducerea cu până la 85% a emisiilor de gaze cu efect de seră în următorii cinci ani faţă de nivelul din 1990.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite