Cum va fi dus uraniul uzat din România în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum va fi dus uraniul uzat din România în Rusia
Cum va fi dus uraniul uzat din România în Rusia

Jurnaliştii de la „Adevărul” au asistat în premieră la manevrele de simulare a transportării reziduurilor nucleare de la Măgurele. După şase ani de pregătire, România va trimite definitiv pe teritoriul rus deşeuri nucleare de la Măgurele.

Pentru a afla mai multe detalii citţi şi: „Trebuie să scăpăm de aceste deşeuri radioactive”

Cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), din comuna Măgurele, judeţul Ilfov, operează săptămânal manevre de simulare pentru încărcarea combustibilului nuclear uzat, rezultat de la reactorul rusesc VVR-S.

Operaţiunile în vederea pregătirii transportului se desfăşoară în condiţii de maximă securitate, iar scopul lor îl constituie repatrierea, în scurt timp, a barelor de uraniu ars în Federaţia Rusă. Jurnaliştii de la „Adevărul” au asistat, în exclusivitate, la o astfel de acţiune, derulată la sfârşitul săptămânii trecute, alături de Mitică Drăguşin, directorul securităţii nucleare din IFIN, Vasile Copaciu, managerul reactorului, şi de Sorin Repanovici, şeful Securităţii Fizice din cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

Echipa pregătită pentru încărcarea uraniului ars este formată din 19 angajaţi ai IFIN, selecţionaţi şi pregătiţi special, şi este condusă de inginerul Adrian Zorliu. Nu toţi membrii echipei vor participa însă la operaţiunea reală, sunt necesari şi oameni de rezervă, pentru a-i înlocui pe cei deveniţi eventual indisponibili. De exemplu, în formaţia finală, care numără şase specialişti, este nevoie de un singur macaragiu, dar sunt autorizaţi mai mulţi.

Macaragiul, omul-cheie

Macaragiul de la ultima simulare, Dan Maghiar (40 de ani), are şi calificare de mecanic pentru instalaţii nucleare, iar, în timpul acţiunii, răspunderea sa va fi deosebit de mare. Macaraua constituie un element-cheie în manevrarea containerelor care, după ce vor fi încărcate cu cele 200 de kilograme de uraniu ars, înal­t îmbogăţit, vor lua drumul Rusiei.

„De 15 ani fac meseria asta, iar acum participăm la o acţiune importantă, care cere profesionalism şi concentrare maximă. Tot ceea ce facem se desfăşoară după reguli special stabilite”, spune Dan Maghiar.

Poliţia şi jandarmii, în alertă

Cele 18 containere de transport ruseşti sunt special proiectate şi construite pentru a rezista la orice tip de accident, incendiu, la prăbuşirea cu avionul sau la căderea în mare. Un container de transport gol cântăreşte cinci tone, iar, după încărcare, în jur de cinci tone şi jumătate. Pe teritoriul României, operaţiunea de încărcare şi transport se va desfăşura sub controlul strict al CNCAN, care coordonează acţiunea din partea statului român, sub controlul Poliţiei, al Jandarmeriei şi al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Pe întregul traseu, din România până în zona asiatică a Federaţiei Ruse, containerele vor fi urmărite prin satelit. Pregătirile includ şi scenarii referitoare la apariţia unor incidente, cum ar fi o pană de motor sau chiar apariţia inopinată a activiştilor Greenpeace.

Etapele evacuării deşeurilor radioactive

Cele 200 de kilograme de uraniu ars de la Mgurele se află acum în incinta reactorului, sunt stocate şi acoperite cu apă distilată într-un bazin subteran de aproximativ cinci metri adâncime.

Casetele ce conţin bare de uraniu ars vor fi încărcate în cele 18 containere de transport, închiriate, ce vor sosi în ziua anume stabilită pentru această acţiune. Când va începe operaţiunea de încărcare şi evacuare a combustibilului, vor fi scoase cu macaraua cele două dopuri ale capacului de fontă care astupă bazinul subteran.

Inspectorii sigilează butoaiele cu uraniu ars

Containerul de transfer, care este prevăzut cu un coş, se află deja în apropierea bazinului şi va fi manevrat, în timpul operaţiunii, spre unul dintre puţurile de acces. El va fi aşezat peste puţ, iar coşul va fi scufundat în bazin şi încărcat cu casete ce conţin combustibil nuclear uzat. După ce va fi scos din apa distilată, coşul cu uraniu ars se va întoarce în containerul de transfer, ce va fi manevrat cu macaraua peste unul dintre containerele de transport.

Operaţiunea de extragere a barelor de uraniu ars de sub „plapuma” de apă distilată, încărcarea lor în containerul de transfer şi apoi în cele 18 containere de transport se va desfăşura până la evacuarea ultimei casete din bazin. Fiecare container de transport, odată încărcat, va fi etanşeizat, sigilat şi verificat radioactiv apoi de o echipă specială de fizicieni. El va fi ancorat într-unul dintre containerele de marfă, ce vor fi sigilate de către inspectori internaţionali.

Traseul şi mijloacele de transport, strict secrete

Camioanele ce vor transporta de la Măgurele spre tren, avion sau vapor, containerele de marfă cu deşeuri radioactive vor pătrunde în incinta reactorului pe un traseu marcat cu o precizie milimetrică.

Traseul, deja stabilit spre Rusia, şi mijloacele de transport cu care deşeurile vor pleca din ţară nu pot fi dezvăluite însă din motive stricte de siguranţă naţională şi internaţională. Specialiştii de la IFIN declară că riscul operaţiunii de evacuare a combustibilului nuclear uzat este de unu la un miliard-unu la un milion, totul fiind calculat şi programat cu cea mai mare precizie, iar reuşita acestei acţiuni de anvergură va fi dezvăluită într-o conferinţă de presă ulterioară.

image



Cooperare nucleară

Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă vor să pună la adăpost, de unele atacuri sau manevre teroriste, deşeurile nucleare care se află încă lângă capitala României.

image

Construcţia unui reactor de cercetare ca acesta poate dura doi ani. Ca să-l dezafectăm, zece ani e un termen optimist.

image
image


Vasile Copaciu, managerul reactorului de la IFIN-Măgurele

image

Riscul operaţiunii de evacuare a combustibilului nuclear uzat este de unu la un miliard – unu la un milion.

image
image


Mitică Drăguşin, director securitate nucleară, IFIN-Măgurele

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite