Unde se duc deşeurile electrice şi electronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mică parte a aparatelor electrice şi electronice colectate sunt reciclate de firme din România. Restul fie ajung în ţări precum Polonia, Ungaria, Slovacia sau Germania, fie rămân în depozitele reciclatorilor de la noi din ţară.Aproape jumătate din deşeurile electrice şi electronice de pe teritoriul european fac obiectul comerţului ilegal şi ajung în Asia sau în Africa.

Fluxul pe care îl urmează deşeurile de echipamente electrice începe cu colectarea acestora de la populaţie. Sistemul de colectare a acestor echipamente la nivelul României are în prezent mai multe componente.

Prima dintre ele ţine de posibilitatea predării deşeurilor la centrele municipale de colectare, pe care administraţiile locale trebuia să le înfiinţeze până la sfârşitul lui 2006.

O altă variantă o reprezintă containerele de colectare amplasate în marile magazine.Totodată, un instrument foarte important pentru creşterea cantităţii de astfel de deşeuri colectate de la populaţie îl reprezintă campania „Marea Debarasare”, începută în 2007 de Ministerul Mediului, împreună cu asociaţiile colective, primăriile şi socie­tăţile locale de salubritate.

În prima sâmbătă a fiecărei luni, locuitorii din marile oraşe pot scoate în faţa casei aparatele electrice vechi, acestea urmând a fi ridicate de către angajaţii societăţilor locale de salubritate.

Ponderea revalorificării, sub 10%

Importanţa acestei acţiuni a fost reflectată, în primul rând, de creşterea cantităţii de deşeuri colectate de la populaţie. Astfel, dacă în 2006 s-au strâns 1.130 de tone, iar în 2007 - 3.200 de tone, în anul 2008, odată cu extinderea campaniei la nivel naţional, cantitatea de deşeuri colectate a fost de 20.000 de tone.

Odată colectate, aceste deşeuri sfârşesc însă, în mare parte, în depozite. În anii 2006 şi 2007, ponderea reciclării materialelor strânse de la populaţie a fost de 4%, respectiv 8%, conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

„Noi am avut anul trecut şase-şapte parteneri din piaţa de reciclare. Dar ştiu că o parte a acetor deşeuri ajung şi în ţări precum Polonia, Ungaria, Slovacia sau Germania”, ne-a explicat preşedintele asociaţiei colective Ecotic, Valentin Negoiţă.

Un singur reciclator de becuri

image

O mare parte din cantitatea de deşeuri electrice colectate rămâne în depozite din cauza incapacităţii de reciclare



În ceea ce priveşte deşeurile provenite din surse de iluminat, la nivelul României s-au colectat anul trecut 158 de tone de astfel de materiale, conform datelor asociaţiei Recolamp.

Potrivit directorului asociaţiei, Raul Pop, 85% din aceste materiale sunt reprezentate de deşeuri istorice. Acesta spune că, din cele zece milioane de becuri puse pe piaţă în 2008 au fost colectate un milion de unităţi.

România nu deţine, deocamdată, şi capacităţi de reciclare a becurilor stricate, fapt pentru care cele mai multe dintre aceste deşeuri iau drumul Germaniei.

Totuşi, reprezentanţii Recolamp au apelat şi la singura soluţie naţională pentru reciclare, adică la o companie din Târgu Mureş care poate asigura doar prelucrarea manuală a anumitor tipuri de surse compacte. Astfel, prin cele două soluţii, România a reciclat peste 40 tone de becuri stricate.

O altă problemă cu care se confruntă, de altfel, toate statele europene ţine de comerţul ilegal cu deşeuri electrice şi electronice.

„Deşi directiva europeană spune că deşeurile electrice trebuie reciclate numai pe teritoriul Uniunii Europene, comerţul ilegal cu aceste materiale duce aproape jumătate din ele în Asia sau în Africa”, a mai spus Negoiţă.

Timbrul verde acoperă costurile de reciclare

image

Timbrul verde sau taxa verde reprezintă contribuţia pe care consumatorul o plăteşte odată cu achiziţionarea unui aparat electric, electronic sau electrocasnic, contribuţie prin care se acoperă costurile de reciclare ale produselor respective. Timbrul verde trebuie să fie afişat la vedere, separat de preţul aparatelor.

De asemenea, pe factura produsului valoarea timbrului verde trebuie marcată distinct. Cuamtumul acestei taxe este stabilit de către importatorii şi producătorii de echipamente electrice şi electronice, împreună cu asociaţiile colective care preiau responsabilităţile de reciclare ale acestora.

Banii astfel rezultaţi sunt folosiţi de către asociaţii în trei direcţii: costuri de colectare şi transport pentru deşeurile electrice şi electronice, infrastructură – containere amplasate în centrele municipale de colectare sau în marile magazine – şi campanii de informare şi conştientizare.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite