VIDEO „Zmeul subacvatic“ care produce energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dispozitive amplasate pe fundul oceanului ar putea furniza suficientă electricitate pentru a alimenta fiecare câte zece locuinţe. Valurile şi curenţii oceanelor ar putea fi de folos în procesul de producere a energiei electrice, susţin inginerii. 

O companie specializată în producerea de energie alternativă vrea să pună la punct un dispozitiv inedit care, cu ajutorul curenţilor de apă din ocean, ar urma să producă suficientă electricitate pentru a alimenta 10 locuinţe. Este vorba despre un „zmeu subacvatic", numit „Deep Green" („Verdele din adâncuri", în trad.), ancorat pe fundul oceanului, care foloseşte o turbină ataşată pe aripă şi este ancorat pe fundul oceanului cu ajutorul unui cablu cu o lungime de aproximativ 100 de metri, relatează publicaţia „The Daily Mail".

Practic, dispozitivul este construit pentru a converti energia cinetică a valurilor în electricitate. În momentul în care va funcţiona, susţin cei de la compania Minesto, fiecare „zmeu" va produce circa 500 de kilowaţi. Spre comparaţie, uzina de energie hidroelectrică Vidraru are o putere de 220 megawaţi, cât 440 de astfel de „zmeie".

Testele vor începe anul viitor

Deocamdată, aceste „zmeie" sunt în stadiu de proiect, însă compania a făcut rost de fonduri de două milioane de euro, investitorii anticipând că primele teste vor fi făcute anul viitor, în Irlanda de Nord.

Compania Minesto susţine că aceste dispozitive ar funcţiona eficient în zonele în care apa este adâncă, iar curenţii oceanici nu au viteze foarte mari. Dacă totul va merge bine, aceste „zmeie subacvatice" ar putea fi disponibile pe piaţă în patru ani de la începerea testelor.

Totuşi, mai rămân în discuţie o serie de probleme. De pildă, cercetătorii nu pot anticipa cum vor reacţiona vieţuitoarele marine în momentul în care aceste dispozitive vor fi montate: delfinii şi balenele ar putea încerca să-şi apere teritoriul.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite