Ziduri inteligente, care nu se lasă transformate în WC-uri, la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala franceză le-a declarat război celor care nu respectă reguli minime de bun-simţ şi urinează pe stradă. Pentru aceştia, au fost date în folosinţă "ziduri" ce nu se lasă udate şi

Capitala franceză le-a declarat război celor care nu respectă reguli minime de bun-simţ şi urinează pe stradă. Pentru aceştia, au fost date în folosinţă "ziduri" ce nu se lasă udate şi care, printr-un sistem ingenios bazat pe senzori, îi stropesc pe cei care se uşurează în aer liber.

Obiceiul unor parizieni de a-şi alege un zid sau un copac drept WC public a fost ironizat de mai multe publicaţii franceze. La rândul său, primăria din Paris a fost nevoită să ia atitudine în faţa sutelor de plângeri venite din partea locuitorilor, referitoare la faptul că, pe unele străzi, aerul este irespirabil din cauza mirosului înţepător de urină.

Iar datele oficiale vorbesc de la sine în acest sens: în 2006, au fost date peste 2.050 de amenzi (fiecare în valoare de cel puţin 100 de euro), iar primăria a fost nevoită să cureţe cu apă caldă o suprafaţă de 56.000 de metri pătraţi, ce cuprinde 580 de "locuri" sub cerul liber, considerate de unii trecători sau petrecăreţi nocturni WC-uri publice. Cele mai afectate din acest punct de vedere sunt arondismentele X, XI şi XVIII, o zonă "preferată" fiind în jurul staţiei de metrou Bastilia.

Zid vegetal mişcător

În Paris există 420 de WC-uri publice, dar acestea, până curând, au fost închise pe timp de noapte.
Primarul Parisului, Bertrand Delanoe, a decis să mărească numărul toaletelor publice şi a anunţat că acestea vor funcţiona non-stop, gratuit. Iar pentru "refractarii" care preferă un zid sau un copac unui WC, au fost amplasate nişte construcţii unice în felul lor, care reacţionează într-un mod inedit la contactul cu un lichid cald.

Proiectul acestora aparţine arhitectului municipal Etienne Vanderpooten. Zidurile care nu se lasă transformate în WC-uri sunt alcătuite dintr-o zonă cu vegetaţie, care maschează parţial o tablă metalică ondulată. Prin intermediul unor senzori, la contactul cu lichidul cald, aceasta începe să "danseze", murdărind pantofii şi pantalonii "infractorilor". (Adina Şuteu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite