Ziarist francez, îngrijorat de poluarea din oraşul Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ziarist francez a publicat, zilele trecute, pe site-ul „Avenir climat”, un reportaj despre poluarea din Ploieşti. Acesta spune că oraşul românesc, cu 250.000 de locuitori, situat la 50 de kilometri de Bucureşti nu asigură nimic din punct de vedere turistic străinilor care încearcă să-l viziteze.

„Oraşul s-a dezvoltat în jurul industriei petroliere, sau mai degrabă invers: puţurile de petrol şi rafinăriile încercuiesc localitatea din toate părţile”, descrie Benoit Kubiak, autorul articolului.

Acesta precizează că zonele industriale sunt abandonate şi lăsate pradă romilor în căutare de fier vechi, iar rafinăriile care mai funcţio­nează au obţinut o derogare până în 2012 pentru a se adapta normelor europene.Rezultatul: un aer irespirabil. „Mirosul de sulf şi praful negru invadează oraşul şi pătrunde până în interiorul apartamentelor”, mai scrie jurnalistul francez.

Ploieştenii aruncă deşeurile la întâmplare

În Ploieşti, deşeurile sunt colectate de o întreprindere franceză, iar acest serviciu de salubrizare se luptă zi de zi cu indisciplina locuitorilor care nu ezită să-şi arunce gunoaiele unde se nimereşte. Reporterul scrie şi despre ghenele unde ploieştenii îşi duc deşeurile. „O deschizătură la fiecare etaj permite locatarilor să scape de gunoaie.

 Deşeurile aterizează la subsol, într-un loc unde nu există pubele şi a cărui uşă rămâne mereu deschisă. Romii vin şi îşi desfăşoară activitatea lor tradiţională de recuperare a materialelor reciclabile, cum sunt metalul sau plasticul, precum şi a resturilor de hrană cu care să-şi hrănească porcii”, scrie acesta.

Acţiunile ecologiste, greu de realizat

Juralistul vede însă şi partea plină a paharului. El spune că în oraş există tineri cu iniţiativă care încearcă să pună la punct programe menite să protejeze mediul înconjurător. Vorbeşte însă şi despre obstacolele de care se lovesc aceşti tineri entuziaşti.

Principala cauză a retincenţei românilor cu privire la astfel de acţiuni pare a fi moştenirea comunistă, după cum remarcă reporterul francez. Guvernarea de atunci ducea campanii pentru economisirea apei şi a gazului, resurse disponibile la acea dată doar câteva ore pe zi.

„Această epocă, nu foarte îndepărtată, a lăsat urme adânci în mentalitatea românilor”, mai scrie jurnalistul. Campanile actuale pentru protecţia mediului au un scop diferit , dar mesajul rămâne acelaşi, fapt pentru care toul se desfăşoară atât de dificil.


image

Mirosul de sulf şi praful negru invadează oraşul Ploieşti şi pătrunde până în interiorul apartamentelor
Benoit Kubiak

image


ziarist francez

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite