Zborul eco, la modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zborul eco
Zborul eco

Emisiile pot fi reduse cu până la 50% în 2050. Un management mai bun al zborului reprezintă cea mai rapidă variantă de a reduce noxele produse de aeronave.

Un control aerian eficient, care să arate cum, când şi unde aterizează aeronavele, ajută semnificativ la reducerea emisiilor de gaze, relevă un studiu al Universităţii Oxford, citat de BBC News. La aceasta se mai adaugă înlocuirea aeronavelor actuale cu altele, mai uşoare şi mai fiabile.

Cercetarea realizată la Oxford arată că procedeul presupune mai multe zboruri directe către aeroporturi şi staţionare mai redusă la sol. „Aceasta este cea mai la îndemână metodă, dacă luăm spre comparaţie dezvoltările tehnologice şi biocombustibilii existenţi", spune Chris Carey, expert în aviaţie la Smith School of Enterprise and the Environment din cadrul Universităţii Oxford.

El afirmă că guvernele ar trebui să facă din această măsură o condiţie pentru utilizarea spaţiului lor aerian. La rândul său, Chris Goater, de la Organizaţia Serviciilor de Navigaţie Aeriană Civilă (Canso) susţine, de asemenea, că un bun management al traficului joacă un rol important în reducerea emisiilor de gaze, iar o logistică bună în acest sens le reduce cu 5% - 8%.

„Alte iniţiative ar putea ajuta industria aviatică să îşi reducă nivelul de emisii cu până la 50% în 2050", mai spune el. Avionul Dreamliner 787, produs de compania Boeing, promite să fie una dintre aeronavele cel mai puţin poluante, folosite pentru zborurile comerciale.

Promisiunea unui zbor verde

Primul zbor de acest fel va fi efectuat în cursul acestui an cu All Nippon Airways şi este de aşteptat să revoluţioneze transportul aerian, nu doar în ceea ce priveşte confortul pasagerilor, ci şi prin faptul că va fi printre cele mai puţin poluante aeronave din circuitul comercial.

Datorită eficienţei energetice, a materialelor uşoare din care este construit şi a inovaţiei tehnologice, noul vehicul va fi mai silenţios şi va folosi cu 20% mai puţin combustibil decât unul de aceleaşi dimensiuni.

Ieftin şi uşor

Un sistem de control de trafic îmbunătăţit va reduce, de asemenea, timpul petrecut la sol cu motoarele turate. Noua metodă va micşora semnificativ şi durata zborului.

Zborul eco
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite