Zăpada a acoperit trei sferturi de ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiţiile vitrege au dat peste cap traficul rutier. Cinci oameni au murit de frig. Duminică-noapte a nins în toată ţara. A căzut prima zăpadă chiar şi în Capitală, după miezul nopţii,

Condiţiile vitrege au dat peste cap traficul rutier. Cinci oameni au murit de frig.

Duminică-noapte a nins în toată ţara. A căzut prima zăpadă chiar şi în Capitală, după miezul nopţii, dar stratul subţire de zăpadă nu a rezistat şi s-a topit până la ivirea zorilor. În restul ţării însă, stratul de zăpadă a blocat drumurile, iar frigul a ucis, până acum, cinci persoane. Meteorologii spun că, în zilele următoare, temperaturile vor creşte uşor, dar în multe zone va ninge în continuare.

Prima ninsoare din acest an le-a creat probleme şoferilor din mai multe judeţe. În Munţii Gutâi, de pildă, stratul de zăpadă avea ieri 80 de centimetri şi era în creştere. Traficul rutier s-a desfăşurat cu mare dificultate în tot nordul ţării.

Cel mai greu s-a circulat pe Drumul Naţional 18, în Pasul Gutâi, între Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, unde sunt vreo 30 de kilometri de serpentine ce nu pot fi trecute decât dacă maşinile sunt echipate pentru iarnă.

Accidente şi blocaje pe drumurile naţionale

Un microbuz s-a răsturnat, luni-dimineaţă, pe drumul european 581, în dreptul localităţii Crasna, între Vaslui şi Bârlad. Şoferul nu a putut controla autovehiculul din pricina şoselei acoperite cu zăpadă, deşi stratul de omăt era subţire. Pe artera ce face legătura între judeţele Vaslui şi Bacău, mai multe maşini au fost nevoite să-şi întrerupă călătoria din cauza viscolului.

Şi în Gorj, pe drumul spre Rânca, circulaţia a fost şi este încă dificilă, desfăşurându-se în condiţii de vizibilitate redusă. Din cauza ninsorii căzute în noaptea de duminică spre luni şi a viscolului, pe tronsonul DN 67C Novaci - Rânca, circulaţia se desfăşura aseară cu mare greutate. Stratul de zăpadă măsura ieri 30 de centimetri în Munţii Sebeşului şi 20 de centimetri în Munţii Apuseni, în staţiunea turistică Arieşeni.

Schi şi snowboard

Stratul de zăpadă era ieri de 15 centimetri şi în Poiana Braşov, iar la Predeal şi zona Bran-Moeciu între 10 şi 15 centimetri.

Monitorii de schi din Poiana Braşov susţin că în staţiune nu se poate schia în condiţii corespunzătoare şi avertizează că, din cauza temperaturilor care încep să crească, stratul de zăpadă aşternut se va micşora de la o zi la alta.

Cu toate acestea, tinerii care au avut la ei plăcile sau schiurile s‑au distrat serios duminică şi luni.
Deschiderea oficială a sezonului de schi va avea loc însă abia la jumătatea lunii decembrie. Şi în Bucovina, turiştii se pot bucura de zăpadă, mai ales pentru că în zonele alpine, adică în Munţii Maramureşului şi Pietrosul Rodnei, la altitudini de peste 1.800 de metri, stratul de zăpadă măsoară deja 60 cm şi ieri continua să ningă abundent.

ANM promite o uşoară încălzire

Agenţia Naţională de Meteorologie a prevăzut ninsori şi pentru astăzi, dar slabe şi doar în zonele montane şi intracarpatice. Va ninge însă în mai toată Europa, din Turcia până în Ţările de Jos, excepţie făcând numai statele sudice, precum Portugalia, Spania şi Italia.

Vântul va viscoli zăpada şi va prezenta unele intensificări, mai ales în nord-vestul României şi centrul Europei.
Pentru următoarele câteva zile este prognozată o uşoară creştere a temperaturii, care va topi stratul subţire de zăpadă din majoritatea zonelor de deal şi câmpie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite