Vântul aduce investiţii de milioane la Orşova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor de sport construieşte pe vârful unui deal din Orşova un parc de 25 de centrale eoliene noi. Turbinele amplasate până acum în România folosesc utilaje second-hand

Investiţia se ridică la 50 de milioane de euro. Dezvoltatorul preconizează că o singură centrală va aduce un profit lunar de 10.000 de euro.

Centralele eoliene vor fi construite la cinci kilometri de centrul municipiului Orşova, pe o suprafaţă de 250 de metri pătraţi, concesionată de Primărie firmei SC Topleţ Energy SRL.

Afacere inspirată din ziare

Administratorul acestei societăţi, Dinu Buliga, în vârstă de 34 de ani, originar  din Caransebeş, este profesor de sport, este căsătorit şi are trei copii.

,,Ca profesor, părerea mea e că mori de foame. De aceea n-am lucrat niciodată în învăţământ. Am avut afaceri în turism. Când am constatat că e o problemă cu forţa de muncă, mi-am vândut acţiunile şi m-am gândit la o afacere profitabilă cu un număr cât mai mic de angajaţi.

Am văzut reportaje TV şi am citit ziare de profil şi aşa m-am hotărât să construiesc un parc eolian sau o fermă eoliană!”, îşi începe povestea Dinu Buliga. Acesta ne-a spus că, într-o primă fază, a început să cutreiere zona de sud-vest a ţării pentru a găsi un loc în care bate permanent vântul. Şi cu ajutorul unui prieten topograf, Ionel Bob, a stabilit, în urma măsurătorilor, că cea mai bună locaţie ar fi pe dealul de la Orşova.

În această zonă, valoarea medie multianuală pe care o înregistrează viteza vântului este de minimum 6,5 metri pe secundă, aşa cum spun condiţiile obligatorii care preced o astfel de afacere.

Finanţare nemţească

„Următorul pas a fost să găsesc finanţare şi eoliene, bineînţeles. Am găsit în Germania o firmă de consultanţă care a fost dispusă să-mi ofere finanţare şi consultanţă. La început vom livra energie în sistemul energetic naţional, iar peste 2-3 ani se preconizează că se va putea contracta direct cu beneficiarul.

Am estimat că o singură centrală eoliană aduce un profit lunar de peste 10.000 de euro, investiţia fiind amortizată în circa zece ani de zile”, a mai spus Dinu Buliga. Primele două centrale vor fi montate până la sfârşitul acestui an, iar celelalte vor fi amplasate în cursul anului 2009.

Stână alimentată cu energie „verde”

Primarul din Orşova, Constantin Brăgaru, este bucuros că a putut să ajute un astfel de investitor. ,,Sunt mândru că la Orşova a apărut această oportunitate. La început am avut probleme cu drumul de acces către deal. A trebuit să trecem prin pădurile Romsilva, pe terenurile cetăţenilor, dar am găsit înţelegere. Dumnealor sunt aproape gata cu drumul care este de un real folos şi pentru cetăţeni. Vor aduce bani la buget prin taxe şi impozite şi poate, în viitor, vom cumpăra curent mai ieftin de la dumnealor pentru orşoveni. Terenul respectiv, de 250 de metri pătraţi,  l-am concesionat pe durata existenţei afacerii”, ne-a declarat primarul Orşovei, Constantin Brăgaru.

Un cioban care are stâna în zona eolienelor, Constantin Cioabă, abia aşteaptă să se lege şi el la curentul produs de vânt. ,,Suntem mai mulţi oameni care trăim la colibe pe deal. Eu unul nici nu am curent la stână. Abia aştept să ne dea şi nouă curent mai ieftin, cu bani, bineînţeles! Au făcut pomană cu drumul acesta, că eu mă chinui de 38 de ani cu naveta pe jos până în oraş să dau laptele şi brânza. Acum poţi merge şi cu tractorul!”, ne-a declarat ciobanul Constantin Cioabă.

image

Vor aduce bani la buget prin taxe şi impozite şi poate, în viitor, vom cumpăra curent mai ieftin de la dumnealor pentru orşoveni

image


Constantin Brăgaru, primarul municipiului Orşova

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite