Vânătorii de peste Ocean, în Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 30 de vânători din ţări ca Franţa, Belgia, Germania sau Statele Unite au venit anul acesta la Runcu, Tismana şi Polovragi. Numărul străinilor care aleg pădurile din judeţul Gorj ca loc de vânătoare s-a triplat în ultimii şase ani.

Pădurile Gorjului, frumuseţea peisajelor şi bogăţia fondului de vânătoare atrag din ce în ce mai mulţi vânători, care bat sute şi chiar mii de kilometri pentru a ajunge la Runcu, Tismana sau Polovragi.

Numai în această toamnă au sosit în Gorj aproximativ 30 de vânători străini din ţări precum Franţa, Belgia, Italia, Germania şi chiar din Statele Unite ale Americii. Aceştia au împuşcat, din fondurile de vânătoare din Gorj, şase cerbi, şapte capre negre şi un căprior. În sezonul de vânătoare 15 mai 2006-14 mai 2007, zece vânători din străinătate au poposit pe meleagurile judeţului Gorj.

Trofee scumpe şi râvnite

Orientarea străinilor către judeţul Gorj a început în anul 2002, când Direcţia Silvică a judeţului a încheiat un contract cu o firmă comisionară care aduce vânătorii din alte ţări.

„Firma respectivă ne face publicitate peste hotare, ne promovează vânatul, condiţiile de cazare şi frumuseţile de nespus ale judeţului, oamenilor de peste hotare, din ţări precum Franţa, Spania, Portugalia, Italia, Belgia, Germania, Rusia şi chiar Statele Unite ale Americii. Vânătorii din SUA au bătut zeci de mii de kilometri şi au stat câteva zile în Gorj. Au rămas foarte încântaţi de frumuseţile pe care le-au întâlnit aici.

Este vorba despre pasiunea de a face şi de a practica aşa cum trebuie acest sport. Chiar dacă nu au reuşit să împuşte ceea ce şi-au propus, americanii au plecat mulţumiţi şi au spus că se vor întoarce.

Au venit cu avionul, i-am cazat la o pensiune, am organizat vânătoarea. A fost foarte frumos“, a precizat Ion Coşleba, angajat al Direcţiei Silvice Târgu-Jiu, omul care se ocupă de organizarea partidelor de vânătoare pentru cei veniţi de pe alte meleaguri. Din 2002 şi până în prezent, numărul străinilor care vin la vânătoare în Gorj s-a triplat şi este în continuă creştere.

Vor reveni cu soţiile

În acest sezon, Direcţia Silvică Gorj a aprobat vânarea mai multor specii de animale, dar îndeosebi mistreţi şi cerbi, respectiv 64 de mistreţi şi 17 cerbi. De asemenea, se mai pot împuşca 18 capre negre, 8 lupi, 17 căpriori şi 6 urşi.

„Sezonul acesta am aprobat pentru vânătoare numeroase animale, dintre care o parte au fost deja recoltate. Am obţinut venituri de aproximativ 50.000 euro de la vânătorii străini şi sperăm ca până la sfârşitul acestui an să strângem încă atât.

De exemplu, săptămâna trecută, au venit trei americani şi au vânat în pădurile de la munte. Unul dintre ei avea 68 de ani. Am mai avut de curând doi belgieni, mai mulţi francezi, italieni şi spanioli. Îi atrage frumuseţea peisajelor, sunt pasionaţi de acest sport şi vin an de an aici.

Ajung în ţările de origine şi le mai povestesc şi prietenilor cât de frumos este în Gorj, iar la anul vin mai mulţi. Avem unii care ne-au spus că îşi vor aduce şi soţiile la vânătoare, să vadă cât este de frumos în Gorj“, a precizat Ovidiu Cârstoc, şeful Direcţiei Silvice Târgu-Jiu.

Cu banii obţinuţi din aceste vânători se va plăti chiria pentru fondurile de vânătoare care nu sunt în proprietatea statului, se va achiziţiona hrană pentru animale şi se vor achita salariile paznicilor de vânătoare, ale hrănitorilor şi ale supraveghetorilor. Direcţia Silvică Târgu-Jiu administrează în prezent 15 fonduri de vânătoare, 12 în zona de munte şi trei în zona de deal. Suprafaţa totală este de 174 de mii de hectare. Cota de recoltă pentru fiecare fond de vânătoare în parte este stabilită în aşa fel încât nu este pusă în primejdie nicio specie de animale.

Echilibru ecologic

Potrivit lui Ion Coşleba, în momentul în care se stabileşte cota de vânătoare pentru fiecare fond în parte, se are în vedere în primul rând păstrarea unui echilibru ecologic. Se aleg animalele mai bătrâne, se vor împuşca unul sau două exemplare pe fond, nu se ucid puii şi nici femelele.

„Echilibrul ecologic trebuie păstrat cu sfinţenie, dar nu de puţine ori el este dat peste cap de braconieri. Aceştia pot face să dispară cu totul specii de animale în anumite zone, fapt care duce la înmulţirea nepermisă a speciilor de animale aflate pe nivelul inferior al piramidei trofice, care pot distruge, la rândul lor, nivelul inferior lor“, a spus Ion Coşleba.

Italienii sunt clienţi fideli

Mai mulţi vânători din Italia au venit în 2007 în Gorj, iar pentru partida de vânătoare organizată au fost mobilizaţi 15 pădurari. Pentru acţiune şi pentru cele trei trofee de mistreţ care au fost recoltate în timpul vânătorii au fost încasaţi 3.200 de euro de către Direcţia Silvică Târgu-Jiu. Potrivit lui Ion Coşleba, cei cinci vânători s-au mai delectat şi cu observarea vânatului, au filmat şi au făcut fotografii, prin faţa camerelor trecându-le cârduri de mistreţi, ciute, cerbi carpatini, cerbi lopătari şi căprioare.

Plăcut impresionaţi de modul cum au fost primiţi şi trataţi, la plecare, trei dintre vânători şi-au făcut rezervare în luna aprilie a acestui an pentru o nouă partidă de vânătoare, la cocoş de munte, iar întregul grup este aşteptat să revină în această toamnă la vânătoarea de cerb şi de capră neagră. „Unul dintre ei era urmaşul unui conte din Ialia. Şi ei, ca majoritatea vânătorilor, au fost încântaţi de ceea ce au văzut aici“, a spus Ion Coşleba.

Vânătoarea la munte, cea mai dificilă

Organizatorul partidelor de vânătoare pentru străini ne-a povestit, de asemenea, despre trăirile pe care le încearcă cei care au acest hobby.

„Vânătoarea este un sport, în primul rând. Am avut vânători străini care au plâns după ce au împuşcat un cerb foarte mare, s-au pozat cu el şi plângeau de emoţie. Mai este vorba despre pasiune, despre antrenament.

Există mai multe tipuri de vânători: de câmpie, de deal şi montaniarzii. Vânătoarea la munte este cea mai grea, cu teren accidentat, poteci neştiute, mult de mers, ai nevoie de antrenament şi rezistenţă ca să poţi vâna la munte. Dar ai ce vedea, rămâi uimit de ceea ce vezi în pădurile din zona de munte a judeţului Gorj. Avem frumuseţi nespuse“, a mai spus Ion Coşleba. În Gorj există şi fonduri de vânătoare care au o suprafaţă de 16 mii de hectare – Runcu, Gilort sau Olteţ.

Cele mai valoroase trofee

Cele mai valoroase trofee recoltate în Gorj până acum au fost un urs de 486 de puncte, care a costat 14.000 de euro şi a fost împuşcat la Tismana în 2004 de un spaniol şi un alt urs de 463 de puncte, care a fost împuşcat la Runcu în 2006 de un belgian.

Punctajul CIC este specific evaluării trofeelor de vânătoare şi a fost stabilit de Comitetul Internaţional Cinegetic, medalia de aur pentru un trofeu de urs începând de la 300 de puncte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite