Vânătă modificată genetic pentru culturile din India

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii şi activiştii de mediu nu „gustă“ noile vinete
Localnicii şi activiştii de mediu nu „gustă“ noile vinete

Autorităţile indiene vor decide azi dacă permit plantarea primelor legume transgenice. Susţinătorii consumului de organisme modificate genetic spun că acestea vor salva lumea de criza hranei, în timp ce ecologiştii susţin că sunt toxice pentru populaţie.

Vânăta modificată genetic ar putea fi prima legumă transgenică plantată pe teritoriul Indiei, informează publicaţia britanică „The Times".

Aceasta conţine o genă toxică care otrăveşte insectele dăunătoare, determină creşterea productivităţii şi reduce dependenţa culturilor de pesticide, după cum susţin adepţii organismelor modificate genetic (OMG). Potrivit acestora, aprobarea cultivării vinetelor transgenice pe teritoriul Indiei, ţară situată pe locul doi în lume ca număr de locuitori, ar putea genera deschiderea „porţilor" pentru plantarea altor 56 de tipuri de OMG.

Oamenii de ştiinţă au avertizat în nenumărate rânduri că nu se cunosc cu exactitate efectele plantelor transgenice asupra mediului şi a sănătăţii omului. Nu a fost încă stabilit gradul de toxicitate pe termen lung şi nici riscul unor mutaţii genetice periculoase în acest sens.

O creaţie Monsanto

Populaţia din mediul rural al Indiei numără 800 de milioane de locuitori. Aceştia depind de pământ pentru a putea supravieţui, iar vinetele reprezintă o sursă importantă de hrană. Ei se arată însă foarte sceptici cu privire la furnizorii de peste hotare, care promovează beneficiile unor seminţe noi şi foarte scumpe.

Mahyco, cel care a creat noul tip de vânătă, este un specialist din India care lucrează pentru giganticul producător de OMG Monsanto, atacat constant de protestele ecologiştilor. Indianul spune că vânăta transgenică este inofensivă pentru sănătatea oamenilor, din moment ce toxinele dispar odată cu gătirea acesteia. „Chiar dacă este mâncată crudă, otrava din vânăta pe care am creat-o este distrusă de acidul gastric", adaugă Mahyco.

Reprezentantul Comitetului indian de aprobare în domeniul ingineriei genetice, Pushpa Bhargava, susţine că studiile prezentate de producătorii vinetelor transgenice sunt incomplete şi că el nu va vota pentru introducerea unei astfel de culturi în ţară. În comitetul care va decide soarta OMG-urilor în India există însă şi multe persoane care îl susţin pe Mahyco în demersul său de a vinde indienilor seminţele transgenice, potrivit jurnaliştilor de la „The Times".

Doar bumbac modificat genetic

Singura specie de organisme modificate genetic ce poate fi plantată în India este bumbacul transgenic, culturile de acest fel reprezentând 84% din suprafaţa cultivată cu această plantă pe teritoriului statului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite