VIDEO Pericol: un pod de gheata s-a rupt in Antarctica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pod de gheaţă ce lega un recif de mărimea Jamaicăi de două insule din Antarctica s-a rupt. Oamenii de ştiinţă spun că această prăbuşire ar putea însemna că reciful Wilkins este pe punctul de a se rupe, ceea ce dovedeşte faptul că în zonă au loc schimbări rapide. Prăbuşirea podului schimbă harta regiunii.

Aflat pe partea vestică a Peninsulei Antarctica, reciful Wilkins a început să se retragă încă din 1990. Cercetătorii au considerat podul de gheaţă o barieră importantă, ce ţinea structura recifului. Prăbuşirea acestuia înseamnă că gheaţa va putea să se deplaseze printre insulele Charcot şi Latady, ajungând în ocean, însă acest lucru s-ar putea prelungi cu câteva luni având în vedere că vara este pe punctul de a se termina în Antarctica.

Fotografiile făcute din satelit de către Agenţia Spaţială Europeană săptămâna trecută indicau apariţia crăpăturilor în podul de gheaţă. Aisbergurile create astfel au fost observate plutind în partea vestică a peninsulei.

Glaciologul David Vaughan a montat un GPS pe podul de gheaţă în luna ianuarie pentru a studia mişcările efectuate de acesta. Potrivit omului de ştiinţă, ruperea podului era aşteptată de câteva săptămâni, iar o parte din gheaţa recifului va urma. "Ştim că reciful Wilkins a fost stabil aproape complet din 1930, ca apoi să înceapă să se retragă în 1990", a menţionat Vaughan, citat de BBC.

"Faptul că se retrage şi că în momentul de faţă a pierdut conexiunea cu una dintre insule arată clar că încălzirea în Antarctica are efecte asupra acestui recif", a mai spus omul de ştiinţă. Deşi acest eveniment nu va avea efecte asupra nivelului mării pentru că gheaţa pluteşte, comunitatea ştiinţifică este îngrijorată de schimbările climatice din această zonă a Antarcticii.

De-a lungul ultimilor 50 de ani, peninsula a fost unul dintre locurile de pe planetă care s-au încălzit cel mai rapid. În ultimii 50 de ani, temperatura în Antarctica a crescut cu 3 grade Celsius.

Astfel de efecte nu au fost incluse în Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) de către ONU în momentul elaborării ultimelor sale proiecte privitoare la creşterea nivelului mării. La evaluarea din 2007 s-a menţionat că mişcările glaciare sunt puţin înţelese.



Greenpeace ia atitudine

Efectele încălzirii globale din Antarctica reprezintă un semnal de alarmă. Faptul că este posibil ca acest eveniment să nu aibă precedent în ultimii 10.000 de ani şi că nivelul minim nu a fost atins în ultimul mileniu îngrijorează serios Greenpeace.

Activiştii organizaţiei au fost prezenţi la Praga în momentul în care preşedintele american Barack Obama a ţinut un discurs. Greenpeace se aşteaptă ca Uniunea Europeană să colaboreze cu America în proiectele ce implică schimbările climatice, având în vedere poziţia lui Obama faţă de acest subiect delicat şi summit-ul ONU de la Copenhaga cu aceeaşi temă, ce va avea loc peste opt luni.

Cu atitudinea SUA de a se implica în problema schimbării climatice, Greenpeace vede o oportunitatea în realizarea unei alianţe tranatlantice. Pentru a se reduce efectul de seră şi pentru a face faţă impactului inevitabil al schimbărilor climatice, ţările dezvoltate au nevoie de cel puţin 110 miliarde de euro pe an până în 2020. Investiţiile ţărilor dezvoltate în mediu sunt o necesitate.

Pe de altă parte, atât SUA, cât şi UE trebuie să îşi reducă emisiile până în 2020, cu cel puţin 40%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite