VIDEO Efectul prăbuşirii podului de gheata din Antarctica s-ar putea intensifica din cauza încălzirii globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Programului de Mediu al Naţiunilor Unite (UNEP) au spus că prăbuşirea de zilele trecute a podului de gheaţă ce lega un recif de mărimea Jamaicăi de două insule din Antarctica ar putea accelera efectele încălzirii globale din regiune.

"Pierderea acestui pod va permite curenţilor oceanului  să erodeze şi mai mult din recif accelerând efectele încălzirii globale din regiune" a spus Christian Lambrechts, unul dintre ofiţerii UNEP

Aflat pe partea vestică a Peninsulei Antarctica, reciful Wilkins a început să se retragă încă din 1990. Cercetătorii au considerat podul de gheaţă o barieră importantă, ce ţinea structura recifului. Prăbuşirea acestuia înseamnă că gheaţa va putea să se deplaseze printre insulele Charcot şi Latady, ajungând în ocean, însă acest lucru s-ar putea prelungi cu câteva luni având în vedere că vara este pe punctul de a se termina în Antarctica.

Fotografiile făcute din satelit de către Agenţia Spaţială Europeană săptămâna trecută indicau apariţia crăpăturilor în podul de gheaţă. Aisbergurile create astfel au fost observate plutind în partea vestică a peninsulei.

Glaciologul David Vaughan a montat un GPS pe podul de gheaţă în luna ianuarie pentru a studia mişcările efectuate de acesta. Potrivit omului de ştiinţă, ruperea podului era aşteptată de câteva săptămâni, iar o parte din gheaţa recifului va urma. "Ştim că reciful Wilkins a fost stabil aproape complet din 1930, ca apoi să înceapă să se retragă în 1990", a menţionat Vaughan, citat de BBC.

"Faptul că se retrage şi că în momentul de faţă a pierdut conexiunea cu una dintre insule arată clar că încălzirea în Antarctica are efecte asupra acestui recif", a mai spus omul de ştiinţă. Deşi acest eveniment nu va avea efecte asupra nivelului mării pentru că gheaţa pluteşte, comunitatea ştiinţifică este îngrijorată de schimbările climatice din această zonă a Antarcticii.

De-a lungul ultimilor 50 de ani, peninsula a fost unul dintre locurile de pe planetă care s-au încălzit cel mai rapid. În ultimii 50 de ani, temperatura în Antarctica a crescut cu 3 grade Celsius.

Astfel de efecte nu au fost incluse în Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) de către ONU în momentul elaborării ultimelor sale proiecte privitoare la creşterea nivelului mării. La evaluarea din 2007 s-a menţionat că mişcările glaciare sunt puţin înţelese.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite