Usturoiul, antibioticul dăruit de natură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cura de usturoi distruge celulele canceroase, stopează tumorile maligne şi ţine în frâu maladia SIDA, fiind cel mai eficient tratament antiviral după propolis şi algele albastre. Tonifiant

Cura de usturoi distruge celulele canceroase, stopează tumorile maligne şi ţine în frâu maladia SIDA, fiind cel mai eficient tratament antiviral după propolis şi algele albastre.

Tonifiant şi antiseptic, usturoiul este un leac excelent împotriva răcelilor şi afecţiunilor respiratorii. Cunoscut încă din Antichitate pentru calităţile sale miraculoase, usturoiul este un antibiotic natural care are un rol important în prevenirea şi tratarea multor boli. Efectele curative ale usturoiului au rămas multă vreme un mister.

În 1858, Louis Pasteur a descoperit proprietăţile antivirale ale usturoiului, iar, în secolul nostru, în tratamentul SIDA, considerată una dintre cele mai crunte boli, se foloseşte cu succes terapia cu usturoi. Usturoiul este un adevărat laborator chimic. Conţine alicină, o substanţă cu un puternic efect antiviral, vitamine, carbohidraţi, calciu şi magneziu, fosfor, iod, acizi graşi esenţiali şi antioxidanţi, cupru şi zinc. Un căţel de usturoi este în stare să regleze tensiunea arterială, normalizează metabolismul şi alungă colesterolul rău.

Medicamentele de sinteză cu care suntem obişnuiţi să tratăm chiar şi cea mai banală răceală sunt, în mare parte, otrăvuri pe care le înghiţim pentru am ajuns într-un stadiu avansat al bolii. Mulţi dintre noi nici nu se gândesc la efectele adverse ale leacurilor din farmacii sau la faptul că organismul poate să devină rezistent la substanţele din medicamentele obţinute şi dozate în laborator.

Există, într-adevăr, boli care odată instalate, trebuie tratate cu pilule cumpărate de la farmacie, dar este cu mult mai înţelept să prevenim prin alimentaţie, evitând astfel îmbolnăvirea. Terapia cu usturoi nu are contraindicaţii, iar singurul motiv care ne poate determina să nu apelăm la binefacerile acestei plante este mirosul! Dar şi acest "obstacol" poate fi învins foarte uşor dacă, după ce ne "tratăm", mestecăm câteva fire de pătrunjel.

Cancerul şi SIDA, puse la colţ de usturoi

Usturoiul a fost multă vreme considerat un aliment-medicament. Pliniu cel Bătrân îl recomanda pentru vindecarea astmului, a tusei şi împotriva paraziţilor intestinali. În Evul Mediu, în timpul marilor epidemii, doctorii se apărau de bolile infecţioase purtând o mască îmbibată într-un amestec făcut din plante aromatice şi din usturoi. Medicina actuală admite că usturoiul este un antibiotic natural care are o mare însemnătate atât în prevenirea, cât şi în tratarea multor boli.

Cancerul este domeniul în care bulbul de usturoi a repurtat cele mai mari victorii. Oamenii de ştiinţă au constatat că tratamentul cu usturoi distruge celulele canceroase şi reduce tumorile maligne. Cancerul de sân, de colon şi cel de piele sunt forme ale acestei temute boli în care consumul de usturoi s-a dovedit a fi de mare ajutor. Cercetătorii californieni afirmă, de asemenea, că terapia cu usturoi încetineşte evoluţia unor ciuperci parazite care apar la bolnavii de SIDA.

Inima şi vasele de sânge sunt răsfăţate

Oamenii de ştiinţă au demonstrat de curând că usturoiul conţine o substanţă care are aceleaşi proprietăţi ca şi aspirina. Această substanţă împiedică coagularea sângelui, protejând astfel organismul împotriva accidentelor vasculare.

Studii clinice efectuate în 15 ţări au demonstrat că usturoiul acţionează ca o frână împotriva cheagurilor de sânge ce obstrucţionează arterele şi împipedică formarea altor cheaguri. Acest fenomen se produce datorită antioxidanţilor din căţelul de usturoi, capabili să neutralizeze agenţii responsabili de distrugerea arterelor. În plus, specialiştii spun că usturoiul are capacitatea de a reduce plăcile de aterom şi poate preveni instalarea unor noi leziuni la nivelul vaselor de sânge.

Usturoiul are efect antioxidant, protejează celulele de impactul negativ al radicalilor liberi, implicaţi în evoluţia bolilor cardiovasculare. Substanţele identificate în usturoi scad tensiunea arterială, grăsimile din sânge şi reglează nivelul colesterolului.

Tratamentul cu usturoi s-a dovedit a fi deosebit de eficace şi în bolile ficatului şi ale bilei. Proprietăţile antibacteriene şi antivirale ale usturoiului au fost recunoscute pentru prima oară de Louis Pasteur. Datorită faptului că este un straşnic luptător împotriva microbilor de tot felul, usturoiul este folosit din ce în ce mai des şi în medicina veterinară în locul antibioticelor.

Cu infuzie de usturoi se curăţă plăgile, arsurile şi rănile uşoare. Decoctul de usturoi combate viermii intestinali, activează sucurile gastrice şi stimulează intestinul gros. Usturoiul este un diuretic natural!

Mitologie şi superstiţii

Din cele mai vechi timpuri, usturoiul a fost folosit ca aliment. A fost şi este nelipsit din hrana de zi cu zi a israeliţilor, iar piramidele au fost construite şi cu ajutorul acestei plante miraculoase, care îi ferea de boli şi le dădea energie muncitorilor care au ridicat misterioasele morminte ale faraonilor. Herodot, odată ajuns în faţa piramidelor, a fost entuziasmat de măreţia acestora şi, descifrând hieroglifele egiptene, a observat că acestea preamăreau puterea usturoiului.

Tutankamon a fost însoţit în călătoria sa spre lumea de dincolo şi de statuete ce reprezentau bulbi de usturoi. Printre calităţile acestei plante se numără şi aceea de monedă de schimb. Astfel, usturoiul alungă vampirii, goneşte diavolul şi le apără pe femeile însărcinate de gelozia nimfelor. În Siberia există credinţa că sufletele femeilor care au murit vin noaptea să-i bântuie pe cei dragi. Vizita lor este recunoscută după mirosul de usturoi pe care acestea îl răspândesc.

În Sicilia, usturoiul păzeşte de deochi. În Grecia şi în India, căpăţânile de usturoi se leagă cu fir de lână roşie şi se păstrează în casă pentru a feri de rele. Usturoiul e considerat, deopotrivă, o forţă a răului şi a binelui. Un mit creştin arată că, după ce Satana a plecat din Grădina Raiului, pe laba stângă a început să-i răsară usturoi, iar pe cea dreaptă ceapă.

Asocierea usturoiului cu spiritele malefice s-a bazat probabil pe calităţile curative deosebite ale acestei plante. Usturoiul previne infecţiile care, netratate, duc de multe ori la delir sau alte afecţiuni ale sistemului nervos, puse în vremurile de odinioară pe seama influenţei spiritelor rele.

Legende, superstiţii, poveşti adevărate sau nu, cert este că usturoiul a incitat imaginaţia încă din cele mai vechi timpuri şi a fost mereu înconjurat de mituri. Dincolo de toate acestea, răzbate prin timp puterea sa miraculoasă de a preveni sau trata multe dintre bolile cu care omenirea se confruntă.

Un condiment care nu trebuie să lipsească din farfurie

Usturoiul este o plantă parfumată din familia liliaceelor, care este utilizată în bucătăriile din întreaga lume, ca ingredient aromatic, dar şi ca plantă medicinală. Multe studii i-au confirmat calităţile terapeutice, deoarece bulbul de usturoi şi-a demonstrat eficacitatea în infecţii în care antibioticele nu au dat niciun rezultat.

Proprietăţile terapeutice ale usturoiului sunt foarte numeroase şi substanţele pe care acesta le conţine fortifică sistemul imunitar, cât şi alte sisteme din organism care ajută la vindecarea bolilor.
Usturoiul prospăt nu trebuie să lipsească din alimentaţie. Există diverse preparate sau mâncăruri al căror gust este mult mai bun dacă este folosit ca ingredient usturoiul.

În Egipt, muncitorii care lucrau la ridicarea piramidelor primeau zilnic câte un căţel de usturoi pentru virtuţile sale tonifiante şi aseptice. Şi mai puţină mâncare! Ruşii cred foarte mult în puterea de vindecare a usturoiului. Ei au o reţetă foarte veche pe bază de usturoi. Zdrobesc cinci căţei de usturoi şi îi amestecă cu cinci linguriţe de miere. Pasta obţinută se pune la fiert până dă în clocot.

Medicamentul astfel preparat se ia pe parcursul unei zile şi previne răceala sau alte boli virale. În bucătăria chinezească, căţeii de usturoi se consumă muraţi, iar francezii adoră supa de usturoi, denumită Le Tourine. În multe ţări asiatice, frunzele de usturoi sunt tocate şi prăjite cu ouă, carne sau împreună cu alte legume. Şi la noi este vestit mujdeiul de usturoi, nelipsit de lângă peşte sau puiul bine prăjit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite