Uniunea Europeană pune E-urile la zid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambalajele produselor care conţin anumiţi coloranţi şi aditivi alimentari vor avea o etichetă care să avertizeze asupra efectelor negative pe care E-urile le au asupra sănătăţii umane.

Ambalajele produselor care conţin anumiţi coloranţi şi aditivi alimentari vor avea o etichetă care să avertizeze asupra efectelor negative pe care E-urile le au asupra sănătăţii umane.

Propunerea aparţine Parlamentului European, care solicită aceste etichete speciale în baza unui studiu care arată faptul că alimentele produse cu ajutorul acestor substanţe "ar putea avea un efect advers asupra activităţii şi atenţiei copiilor".

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători din Marea Britanie, pe un eşantion de trei sute de copii. Totodată, forul european propune interzicerea a şase astfel de coloranţi care se folosesc la prepararea sucurilor, dulciurilor, snackurilor, produselor de patiserie, sosurilor, gemurilor, conservelor şi brânzeturilor.

Parlamentul European discută lista aditivilor care vor apărea pe eticheta produselor alimentare însoţite de un avertisment

Şase aditivi care dau culoare unor alimente vor fi "trădaţi" de etichetele ambalajelor produselor, deoarece studiile au arătat că sunt toxici.

Solicitarea pentru etichete speciale care ar indica faptul că unele produsele "ar putea avea un efect advers asupra activităţii şi atenţiei copiilor" este încă în studiul experţilor Uniunii Europene.

Propunerea trebuie să fie aprobată de statele membre UE, iar regulamentul european, cu noua listă de E-uri, ar putea intra în vigoare la sfârşitul anului.

Companiile producătoare de alimente care folosesc aditivii puşi pe "lista neagră" vor avea la dispoziţie o anumită perioadă pentru a se alinia la noile norme, cel mai probabil până la mijlocul anului 2010.

Avertisment pe etichetă

Potrivit raportului Parlamentului European, "aditivii alimentari ar trebui aprobaţi şi utilizaţi numai dacă îndeplinesc anumite criterii. Aceştia trebuie să fie siguri atunci când sunt utilizaţi şi trebuie să existe o necesitate tehnologică pentru utilizarea lor".

Regulamentul european ar putea chiar interzice şase dintre coloranţii azotici care se folosesc la prepararea sucurilor, dulciurilor, snackurilor, produselor de patiserie, sosuri, gemuri, conservelor şi brânzeturilor dacă se dovedeşte că aceştia sunt toxici. Este vorba despre E 102 (tartrazină), E 104 (galben de quinoleină), E 110 (galben auriu), E 122 (carmoizină), E 124 (roşu de coşenilă) şi E 129 (roşu alură).

Efecte periculoase

"În prezent, adăugarea de aditivi alimentari este esenţială pentru prezentarea şi diversificarea produselor. Aditivii nu trebuie să mascheze defectele ingredientelor dintr-un produs alimentar, nici calitatea necorespunzătoare a materiilor prime sau prelucrarea neigienică", a declarat şeful compartimentului igiena alimentaţiei din Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, dr. Camelia Pârvan.

Specialistul a adăugat că "doza de aditivi stabilită pentru a fi consumată de om prin alimente este, de regulă, de 100 de ori mai mică decât doza la care nu s-au observat efecte în cursul testărilor pe animale" .

Pe măsură ce ştiinţa se dezvoltă, se fac noi testări şi lista aditivilor se reevaluează. "Este necesar ca aditivii să fie trecuţi pe etichetele produselor alimentare pentru a preîntâmpina accidentele.

În lume, circa 15% din aditivii folosiţi în mod curent au cauzat alergii, diaree, tulburări nervoase sau crizele de astm. Pentru a putea fi utilizaţi în alimente, principala caracteristică a aditivilor trebuie să fie absenţa potenţialului toxicogen", a explicat dr. Camelia Pârvan.

Trei sute de copii supuşi studiului

Înăsprirea condiţiilor pentru utilizarea celor şase coloranţi din alimente este efectul unui studiu al Universităţii din Southampton, Marea Britanie. Studiul s-a efectuat pe un eşantion de 300 de copii.

Micuţii au fost împărţiţi în trei grupe şi li s-au dat trei feluri distincte de băuturi. Astfel, un grup a primit o băutură pentru care s-au folosit coloranţi mai mulţi, iar altă grupă a primit o băutură cu mai puţinine E-uri. Doar una dintre grupe a fost servită cu sucuri fără coloranţi.

Cercetătorii au constatat că băutura cu cel mai mare număr de aditivi a creat impulsivitate copiilor şi a scăzut puterea lor de concentrare. Specialiştii au avertizat că unii aditivi, care se găsesc în multe dulciuri şi băuturi nonalcoolice, au legătură cu problemele de comportament hiperactiv ale micuţilor.

Ce spune Ministerul Sănătăţii

Regulamentele sunt direct aplicabile în toate statele membre.

România va respecta prevederile oricărui regulament în momentul intrării în vigoare.

Problema aditivilor nu este supusă negocierii.

Ministerul susţine orice demers luat în favoarea sănătăţii publice.

Dacă se va demonstra ştiinţific pericolul coloranţilor pentru viaţa copiilor, cu siguranţă vor fi interzişi.

Substanţele potenţial periculoase pentru sănătate şi bolile pe care le generează

E102 (tartrazină) - provoacă la copii astm, rinită, urticarie, induce sindromul de hiperactivitate (ADHD) şi creşte incidenţa unor tumori tiroidiene. Este utilizat în băuturi nealcoolice şi alcoolice, fructe şi legume confiate, produse de cofetărie, croisant, îngheţată, biscuiţi, brânză topită aromată, produse lactate aromate, sosuri, muştar, icre de peşte, snackuri pe bază de cereale sau amidon, preparate pentru controlul greutăţii, suplimente alimentare, supe, vinuri etc.

E104 (galben de quinoleină) - poate provoca alergii, astm, dermatite şi sindromul ADHD. Se găseşte în sucuri, croisant, produse de cofetărie etc. Substanţa este interzisă celor cu sensibilitate la aspirină.

E110 (galben auriu) - provocă alergii persoanelor sensibile, congestie nazală, astm, disfuncţii ale percepţiei gustului, spasme vasculare, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive. La animale opreşte creşterea, provocând retardare. Se găseşte în guma de mestecat, dulciuri şi băuturi răcoritoare. Se impune limitarea lui.

E122 (carmoizină) - poate provoca sindromul ADHD şi declanşează reacţii adverse la persoanele astmatice şi la cele alergice la aspirină. Poate fi cancerigen, provoacă urticarie şi edem. Se găseşte în produsele menţionate la E 102 şi în sucuri "naturale" din portocale roşii.

E124 (roşu de coşenilă) - poate induce reacţii adverse la persoanele alergice la aspirină şi poate declanşa sindromul ADHD. Este potenţial cancerigen. Se găseşte în bomboane, acadele, prăjituri.

E129 (roşu alură) - poate declanşa sindromul ADHD. Poate provoca alergii, potenţial cancerigen. Se găseşte în snackuri, chipsuri, sucuri, produse de patiserie, supe. Se impune limitarea lui în snackuri şi chipsuri.

Principala caracteristică a aditivilor din alimente trebuie să fie absenţa potenţialului toxicogen
Camelia Pârvan, doctor la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti

Omul şi-a pierdut instinctul de a se hrăni sănătos. Asta ne costă sănătatea.
Gheorghe Mencinicopschi, Prof. dr. la Institutul de Cercetări Alimentare Bucureşti

În lume, circa 15% din aditivii folosiţi în mod curent au fost cauza alergiilor, diareei, tulburărilor nervoase sau crizelor de astm
Camelia Pârvan, doctor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite