„Trebuie să scăpăm de aceste deşeuri radioactive”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Trebuie să scăpăm de aceste deşeuri radioactive”
„Trebuie să scăpăm de aceste deşeuri radioactive”

Din combustibilul nuclear uzat de la Măgurele, ruşii vor extrage plutoniu şi uraniu, iar deşeurile secundare, rezultate în urma procesării, vor rămâne pentru totdeauna pe teritoriul Federaţiei Ruse. Pentru aceasta, statul român  va plăti Federaţiei Ruse 720.000 de dolari.

Pentru a afla mai multe detalii citiţi şi: Cum va fi dus uraniul uzat din România în Rusia

Date fiind condiţiile de criză economică, acordarea acestor bani din bugetul Ministerului Educaţiei a rămas un timp sub semnul întrebării, însă există informaţii că procedurile de obţinere a banilor sunt deja urgentate.

„Trebuie să scăpăm de aceste deşeuri ce pot deveni periculoase pentru mediu, iar, în cazul în care banii pentru repatriere nu vor putea fi alocaţi din bugetul Ministerului Educaţiei, suntem pregătiţi să dăm această sumă din bugetul IFIN, alocat tot prin acelaşi minister”, spune domnul Mitică Drăguşin.

Banii pentru depozitarea definitivă vin de la buget

Operaţiunea de pregătire a repatrierii combustibilului nuclear uzat de la Măgurele a început în urmă cu şase ani şi se desfăşoară sub egida „Iniţiativei globale de combatere a terorismului nuclear”.

Este finanţată cu cinci milioane de dolari de către americani şi este supravegheată de Statele Unite ale Americii, de Rusia, de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena, cât şi de organizaţia Euratom din cadrul Direcţiei Transport Energie, care este componentă a Comisiei Europene. Dacă acest transport nu se va face conform planului internaţional stabilit, cele cinci milioane de dolari vor fi irosite, iar barele de uraniu ars vor rămâne în continuare pe teritoriul României.

Asta, în cazul în care, în ţara noastră, este exclusă stocarea sau prelucrarea acestor deşeuri radiocative în condiţii de maximă siguranţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite