"Trash Vortex Island" sau "Insula Gunoaielor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mingi de fotbal, jocuri lego, batiste de hârtie folosite sau chiar caiace abandonate alcătuiesc peisajul de pe „Trash Vortex Island” Oceanograful american Charles Moore apreciază că

Mingi de fotbal, jocuri lego, batiste de hârtie folosite sau chiar caiace abandonate alcătuiesc peisajul de pe „Trash Vortex Island”

Oceanograful american Charles Moore apreciază că „insula” cântăreşte peste 100 de milioane de tone şi că ar fi fost nevoie de aproximativ 50 de ani ca această „entitate plutitoare” să ajungă la dimensiunile pe care le are în acest moment.
Insula, de multe ori nevăzută, purtată fiind de curenţi, atinge coastele californiene sau pe cele ale Insulelor Hawaii şi mătură toate gunoaiele care-i ies în cale, mărindu-şi dimensiunile de la o zi la alta.

Un monstru din macrodeşeuri

Martorii oculari, printre care se numără şi marinari sau proprietari de iahturi, povestesc, la rândul lor, că zăresc corpul grotesc al insulei mişcându-se pe ape şi-l compară cu un animal viu, de proporţii de necuprins cu ochiul liber.

Karl David, oceanograf la Universitatea din Hawaii, spunea că aproape orice lucru fabricat din plastic în America ultimilor 50 de ani poate fi găsit pe această insulă. Oceanograful mai spune că din cauza faptului că plasticul luceşte, nu se pot obţine imagini clare din satelit de pe „Trash Vortex Island”, iar acest lucru nu face decât să minimizeze acest dezastru ecologic, deoarece nu poate fi apreciat pericolul pe care îl reprezintă.

Specialiştii susţin că şi sănătatea oamenilor este ameninţată, deoarece peştii şi animalele marine „înmagazinează” în timp poluanţii proveniţi din plastic, ce nu pot fi distruşi prin fierbere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite