Topirea gheţarilor, o eroare ştiinţifică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheţarii din Himalaya nu  sunt în pericol
Gheţarii din Himalaya nu sunt în pericol

Avertizarea potrivit căreia schimbările climatice vor determina topirea până în anul 2035 a gheţarilor de pe Himalaya va fi retrasă, deoarece Organizaţia Naţiunilor Unite, organismul care a certificat această atenţionare, a comis o serie de greşeli ştiinţifice, arată cotidianul britanic „The Times“.

În urmă cu doi ani, Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a dat publicităţii un raport de referinţă, care se presupunea că include cele mai detaliate cercetări despre impactul încălzirii globale. Una dintre ideile principale a susţinut că gheţarii lumii se topesc atât de repede, încât peste 35 de ani cei formaţi pe crestele munţilor Himalaya nu vor mai exista.

Citiţi şi:

Gheaţa care arde Planeta cu metan

Nivelul oceanelor, în creştere

Au fost falsificate datele care arată că activitatea umană a cauzat încălzirea globală?

Oamenii de ştiinţă şi-au dat seama că povestea din spatele avertismentului a avut la bază o ştire publicată de către revista ştiinţifică britanică „New Scientist" cu opt ani înaintea raportului din 2007 al IPCC. De asemenea, s-a ajuns la concluzia că ştirea respectivă a avut la bază, la rândul ei, un scurt interviu telefonic acordat de către Syed Hasnain, un cvasicunoscut cercetător indian, care atunci preda la Universitatea Jawaharlal Nehru din Delhi.

Hasnain însuşi a recunoscut că ceea ce a susţinut a fost o „speculaţie" fără temei ştiinţific. Articolul din „The Times" notează că, dacă se confirmă, aceasta ar fi cea mai gravă eroare din istoria cercetării climatice, cu atât mai mult cu cât IPCC a fost creat pentru a oferi liderilor mondiali cel mai profesionist sfat, bazat pe cercetări ştiinţifice. Profesorul Murari Lal, care a supervizat capitolul despre gheţari din raportul IPCC, recomandă să se renunţe la el.

„Dacă Hasnain spune în mod oficial că nu a susţinut niciodată această idee sau că presupunerea este eronată, atunci recomand ca afirmaţia despre gheţarii din Himalaya să fie înlăturată din viitoarele rapoarte ale IPCC", precizează profesorul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite