Top 10: descoperirile ştiinţifice ale anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acceleratorul de particule - Large Hadron Collider - a fost desemnat descoperirea ştiinţifică cea mai importantă a anului 2008. Revista „Times“ a realizat ierarhia primelor zece cele mai însemnate inovaţii ştiinţifice din ultimele 12 luni.

Cel mai mare şi mai performant accelerator de particule din lume - The Large Hadron Collider - a fost lansat în luna septembrie a acestui an, la graniţa dintre Franţa şi Elveţia, după 20 de ani de cercetări şi o investiţie financiară de 4,4 miliarde de lire sterline, informează Mediafax.

Pe locul al doilea în top se află expediţia sondei ­Phoenix, lansată de NASA pentru cercetarea polului nord al planetei Marte, o regiune neexplorată până acum.

În timpul misiunii s-au descoperit cantităţi masive de apă şi gheaţă, fapt care susţine ideea că Marte, astăzi o planetă moartă, a fost de mult o posibilă gazdă pentru organismele vii.

A treia descoperire a anului, conform topului revistei „Times“, aparţine geneticianului J. Craig Venter - cel ­care este creditat pentru cartografierea genomului uman - care a inventat o nouă bacterie, creând tot bagajul informaţional genetic necesar în acest sens.

Topul cuprinde şi numele Societăţii de Conservare a Vieţii Sălbatice, care a aflat că numărul gorilelor aflate în sălbăticie  este mult mai mare decât se credea iniţial.

Astfel, pădurile din nordul Republicii Congo adăpostesc în jur de 125.000 de gorile, aproape dublu faţă de cât estimaseră la început savanţii.

Descoperirea de către astronomul elveţian Michel Mayor a unor „lumi noi“, respectiv a celor 45 de exoplanete care orbitează în jurul altor stele decât Soarele, se califică pe locul al şaselea în clasament.

Experimentul „invizibilităţii“, bazat pe crearea unui material de zece ori mai subţire decât hârtia, realizat de savanţii de la Universitatea din California, se regăseşte şi el în top.

Descoperirea celei mai vechi familii din lume, datând de acum 4.600 de ani, încheie topul revistei ­„Times“. Este vorba despre o familie formată din doi adulţi, un bărbat şi o femeie, şi doi băieţi, unul de opt-nouă ani şi altul de cinci ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite