Todmorden, cel mai „verde“ oraş britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii cresc animale pentru carne
Localnicii cresc animale pentru carne

Pentru englezii din micul oraş să trăieşti eco înseamnă să-ţi produci propria hrană. Aproape la fiecare casă vezi grădini de legume cu autoservire. Localnicii au descoperit cum pot salva Planeta: practică agricultura locală.

În mai puţin de doi ani, oamenii din Todmorden şi-au schimbat modul de alimentaţie, profitând de roadele pe care le poate oferi pământul, scrie cotidianul britanic „The Independent". În prezent, de trei ori mai mulţi oameni îşi cultivă propriile legume, şapte din zece localnici cumpără doar alimente produse la nivel local, şi sunt de 15 ori mai mulţi cei care cresc păsări în curte.

Toţi localnicii promovează principiul autosuficienţei prin practicarea agriculturii locale. Vecinii care n-au grădini, primesc seminţe şi sfaturi pentru a începe să-şi cultive pământul. În centrul localităţii sunt amplasate grădini de legume şi fructe cu autoservire. Pieţele gem de alimente produse la nivel local.

„De aici se aprovizionează şi şcolile, pentru mesele elevilor. Nu există documente sau lideri în toată afacerea. Ce-i zis, e şi făcut", spune Pam Warhurst, unul dintre oficialii oraşului, care încearcă să-l motiveze pe fiecare localnic în acest sens. „Scopul nostru este ca, până în 2018, oraşul Todmorden să devină all-inclusive. Şi vom reuşi, având în vedere performanţele din ultimile 18 luni", a adăugat aceasta.

Ce spun localnicii

Nick Grenn, proprietarul unei foste mori care acum este locul de muncă alt artiştilor locali, povesteşte cum a preluat de unul singur iniţiativa de a planta legume în mijlocul oraşului. „Am observat că în faţa fostei clădiri pentru îngrijiri medicale, din centru, este o bucată bună de teren pe care n-o folosea nimeni.

N-am cerut nimănui permisiunea de a planta. Am mers pur şi simplu acolo, cu lopata şi multe seminţe de morcov", spune Green. „Important este să identificăm ce avem nevoie pentru a ne hrăni, apoi să ne gândim la ce satisfacţii financiare vom avea de pe urma acestei afaceri", a mai spus Nick Green.

Vaexjoe din Suedia, cel mai eco oraş din lume

Vaexjoe, o localitate din Suedia cu 80.000 de locuitori, a ajuns deja la un consum de energie regenerabilă de peste 50% din necesar, în timp ce UE îşi propune ca abia în 2020 să ajungă la un procent de 20%. Localnicii au piste pentru biciclete şi reduceri de taxe sau parcări gratuite pentru maşinile electrice.

Programul de ecologizare a oraşului a început încă din anul 1970, când, după dezgheţarea apelor, au murit mii de peşti din lacuri din cauza poluării acumulate de secole.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite