Temperaturile ridicate ucid insectele tropicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încălzirea globală ameninţă şi reptilele, şi broaştele din zonele secetoase Insectele nu se pot adapta la schimbările climatice. Speciile din zonele tropicale sunt în pericol de

Încălzirea globală ameninţă şi reptilele, şi broaştele din zonele secetoase

Insectele nu se pot adapta la schimbările climatice. Speciile din zonele tropicale sunt în pericol de dispariţie din cauza creşterilor de temperatură.

Încălzirea globală pune în pericol anumite specii de insecte tropicale, fenomen care ar avea efecte greu de cuantificat în acest moment, avertizează cercetătorii americani. Aceştia susţin, de asemenea, că ritmul accelerat de creştere a temperaturii globale reprezintă o ameninţare şi pentru anumite specii de broaşte, reptile şi ţestoase care trăiesc în ţinuturile tropicale.

Zonele tropicale, cele mai afectate

Potrivit ultimelor estimări, ritmul de creştere a temperaturilor va fi unul mai accentuat în zonele cu climă temperată şi polară decât la tropice. Dar nimeni nu a evaluat până în prezent efectele încălzirii globale asupra insectelor şi a altor specii de animale care trăiesc în regiunile tropicale, cu variaţii reduse de temperatură.
O echipă de cercetători de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) au realizat un studiu privind capacitatea de supravieţuire şi reproducere la insecte, bazat pe analiza a 38 de specii care s-au dezvoltat în diferite ecosisteme.

În baza datelor obţinute, aceştia au estimat care va fi evoluţia respectivelor specii în condiţiile creşterilor de temperatură prognozate pentru secolul XXI. Concluzia cercetătorilor arată că rata reproducerii la insectele din regiunile tropicale tinde să se menţină în limite normale la creşteri nesemnificative de temperatură. Însă atunci când valorile termice cresc cu 2-4 grade Celsius, rata de reproducere scade până la pericolul de dispariţie a respectivelor specii. Toate insectele pot trăi la anumite niveluri de temperatură, dar cercetătorii spun că temperatura optimă pentru insecte se situează undeva cu puţin sub nivelul maxim pe care îl pot tolera.

Insectele din zonele cu climă temperată se pot reproduce cu succes chiar şi atunci când clima se încălzeşte mai mult decât la tropice. Pentru insectele din zona tropicală însă, temperaturile mai mari decât valorile termice de la tropice le pot fi fatale.

Cercetătorii spun, de asemenea, că aceleaşi probleme sunt semnalate şi în ceea ce priveşte broaştele, reptilele şi ţestoasele, deşi, în cazul acestora, nu există suficiente date pentru a se putea realiza o evaluare a toleranţei acestor specii la schimbările de temperatură.

Speciile din regiunile joase, primele expuse

Această toleranţă la temperatură, spun cercetătorii, reprezintă elementul-cheie pentru supravieţuirea insectelor.

"În timp ce speciile din zonele temperate se adaptează mult mai uşor schimbărilor climatice, pentru cele din zonele tropicale creşterile de temperatură afectează însăşi supravieţuirea lor", spune unul din specialiştii de la UCLA.

Potrivit acestuia, efectul se manifestă şi mai acut în cazul animalelor care trăiesc în regiunile mai joase ale pădurilor tropicale.

"Dacă reptilele din zonele tropicale îşi pot găsi răcoarea la umbră, pentru cele care trăiesc în pădure efectele creşterilor de temperatură nu pot fi atenuate pentru că ele sunt obişnuite cu umbra şi nu găsesc locuri mai răcoroase", spune un alt cercetător.

Soluţii anti-migrare

Autorii studiului au spus, de asemenea, că nu se poate stabili cu precizie o anumită specie care ar putea fi cel mai mult afectată de creşterile de temperatură, având în vedere numărul mic al speciilor studiate.

"Cu atât mai mult însă se impune găsirea unor soluţii pentru speciile care nu vor migra spre zone unde ar putea găsi condiţiile climatice pe care să le tolereze", a afirmat unul din autorii studiului, reiterând faptul că o creştere de 2-4 grade Celsius a valorilor termice va ucide insectele tropicale.

Dispariţia viespilor a ucis producţia de smochine

Echipa de cercetători de la UCLA îşi popune ca, pe viitor, să evalueze efectele încălzirii globale asupra interacţiunii insectelor cu alte specii de animale, precum şi asupra culturilor. Potrivit specialiştilor, polenizarea pe care o asigură insectele pentru anumite culturi ar putea afecta producţia. Astfel, s-a constatat că producţia de smochine a scăzut considerabil din cauza dispariţiei viespilor care polenizau arbuştii. Recolta scăzută a fost cauzată, pe de o parte, de secetă, iar, pe de altă parte, de dispariţia viespilor. Cercetătorii susţin că acestea au dispărut ca urmare a creşterilor de temperatură.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite