Taxa pe pungi ar putea fi suspendată până în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marii producători nu sunt mulţumiţi de reducerea impozitului pe sacoşă. Preşedinta Comisiei pentru Administraţie din Cameră, Sulfina Barbu, l-a convocat la discuţii pe ministrul Mediului pentru a discuta ridicarea taxei pe sacoşă.

Conform propunerii unui grup de lucru, ce va fi discutată cu ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, ecotaxa pe pungile din plastic ar putea fi suspendată până la 1 ianuarie 2010 sau 30 iunie 2010, potrivit declaraţiei preşedintelui Comisiei de administraţie din Cameră, Sulfina Barbu, făcută la sfârşitul săptămânii trecute.

Sulfina Barbu a precizat că propunerea grupului de lucru care a dezbătut problema ecotaxei vizează suspendarea acesteia până la 1 ianuarie 2010, în ipoteza în care vor fi acceptate testele de biodegradabilitate, efectuate în laboratoarele proprii, sau până la 30 iunie 2010, în ipoteza în care vor fi acceptate testele de biodegradabilitate, efectuate doar în laboratoarele de referinţă naţională, în subordinea Ministerului Mediului, potrivit Mediafax.

Sulfina Barbu a mai spus că ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, va fi invitat la Comisia de Administraţie din Cameră în săptămâna 13-16 aprilie, pentru a discuta pe tema ecotaxei.

Producătorii, nemulţumiţi de ecotaxă

Sulfina Barbu a solicitat iniţial suspendarea aplicării ecotaxei, pentru ca legislaţia să fie îmbunătăţită. În plus, reprezentanţii celor mai mari producători de pungi de plastic din România au criticat mai multe prevederi cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă care instituie ecotaxa.  Reprezentanţii companiilor au reclamat faptul că, în multe cazuri, magazinele nu evidenţiază ecotaxa pe bonul fiscal.

Fostul Guvern a decis, în 2008, să introducă, începând cu 1 ianuarie 2009, o taxă în cuantum de 20 bani pe bucată pentru pungile de tip sacoşă confecţionate din materiale care nu sunt biodegradabile, distribuite gratuit în prezent, taxă percepută de la firmele care introduc pe piaţă astfel de ambalaje atât importatori, cât şi producători români. Taxa se aplică şi în cazul pungilor din plastic reutilizabile şi va fi vărsată la Fondul pentru Mediu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite